D66

Kabinet weigert na te denken over betere woningmarkt

16 oktober 2007

`De woningmarkt zit op slot. Voor starters is het ontzettend moeilijk om woonruimte te vinden en toch weigert het kabinet om zelfs maar na te denken over de woningmarkt', zegt fractievoorzitter Gerard Schouw tijdens de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer.

De overheid pompt jaarlijks ongeveer 20 miljard euro aan subsidies in de woningmarkt. Het grootste deel hiervan is hypotheekrenteaftrek, huursubsidies en indirect via corporaties naar de sociale woningbouw. Maar het resultaat van al dat geld is iets wat niemand wil: doorgeschoten huizenprijzen en een stilvallende doorstroming van kleine naar grotere woningen. Oplossingen liggen volgens Schouw voor de hand, het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek en nieuwe woningen bouwen. Het gevolg is dat duizenden goedverdienende mensen blijven wonen in zwaar gesubsidieerde corporatiewoningen. Hierdoor ontstaan wachtlijsten en een woningmarkt die op slot zit. Schouw vraagt de regering om de problemen rond de woningmarkt in kaart te brengen om actie te kunnen ondernemen.

Hervormingen om de democratie te verbeteren kunnen we volgens Schouw van dit kabinet niet verwachten. "Dit kabinet zit doodstil op dossiers die ook maar enigszins wijzen in de richting van modernisering van de democratie. Uit opinieonderzoek blijkt dat een grote meerderheid voorstander is van vormen van directe democratie. Er komt nul initiatieven tot democratisering van het bestuur", aldus Schouw.

Schouw pleitte verder voor het snel invoeren van rekeningrijden en het verplicht één dag in de week thuiswerken voor ambtenaren. Schouw sprak verder zijn zorg uit over het dreigende lerarentekort en het niet op elkaar aansluiten van onderwijs indeling en onderwijs met de arbeidsmarkt. Klik hier voor de hele bijdrage.

---