Gemeente Eindhoven

15 oktober 2007

Collegebesluiten

De belangrijkste openbare besluiten uit de vergadering van B&W van dinsdag 9 oktober

Herinrichting St. Trudoplein

Het Trudoplein ondergaat binnenkort een volledige metamorfose. Het wordt een aantrekkelijk verblijfsgebied voor gebruikers en passanten, terwijl de historische uitstraling van het plein behouden blijft. De wegen rondom het plein krijgen een âlage snelheid inrichtingâ en de mogelijkheden om over te steken worden verbeterd. Daarnaast krijgt de beleving van het plein een positieve impuls door het versterken van de groenstructuur en het aanpassen van de verlichting.

Herinrichting De Klerklaan

Tijdens de herinrichting van de De Klerklaan worden tevens een aantal knelpunten aangepakt. Omdat in de De Klerklaan en de noordelijke zijstraten (Coebergerstraat, Bazelstraat, A. van Opbrengenstraat, P. Huyssensweg en Palladiostraat) de riolering vervangen moet worden, wordt als gevolg van deze werkzaamheden de bestrating herstraat.

Dit biedt de mogelijkheid om in de straten de knelpunten met betrekking tot groen en verkeer aan te pakken. Knelpunten ten aanzien van verkeer zijn onder andere het feit dat de wegen niet voldoen aan een âduurzaam veilige inrichtingâ en de hoge parkeerdruk in de straten. Wat het groen betreft, is het probleem dat de bomen in de De Klerklaan te groot zijn, wat problemen oplevert met de trottoirs en de verlichting.

Negentien panden afgevoerd van gemeentelijke monumentenlijst

Eindhoven heeft negentien panden verwijderd van de gemeentelijke monumentenlijst. Deze actie houdt verband met de beleidsnota Vitaal Verleden en het daaruit voortvloeiende besluit de gemeentelijke monumentenlijst te actualiseren. Het monumentenbeleid beoogt de historische ontwikkeling van Eindhoven herkenbaar te houden, bijvoorbeeld door panden in hun originele staat te behouden. De bedoelde panden zijn daarvoor niet langer nodig.

De belanghebbenden hebben bezwaar kunnen maken tegen het feit dat hun pand van de lijst werd afgevoerd. Van die mogelijkheid is geen gebruik gemaakt. Verwijdering van de gemeentelijke monumentenlijst betekent onder meer dat voor verbouwingen of wijzigingen niet langer een monumentenvergunning vereist is.

Meer mensen in aanmerking voor inkomensondersteuning

Per 1 januari 2008 wordt de groep mensen die gebruik kan maken van de inkomens-ondersteunende maatregelen van de gemeente groter. Tot nu toe kwamen mensen met een inkomen tot 110% van het minimuminkomen in aanmerking voor deze regelingen.

Per 1 januari kunnen mensen met een inkomen tot 120% van het minimum gebruik maken van de regelingen. Het betreft de regelingen: Bijzondere Bijstand, AV-gemeente, Reductieregeling, Duurzame Gebruiksgoederen 65+ers, Technologievergoeding, Computercursus, Chronische Zieken en Gehandicapten, Subsidie duurzame uitstroom en Bijdrage Kinderopvang.

Dit is één van de maatregelen die de gemeente neemt in de totale verbetering van het minimabeleid. Hiertoe hoort ook de uitbereiding van preventie-activiteiten en het instellen van een Taskforce Armoedebeleid.