Gemeente Dordrecht


Geschiedenis aanraken in De Bovenkamer

16-10-2007

SIMON VAN GIJN - museum aan huis heeft sinds zaterdag een nieuwe educatieve ruimte voor schoolprogramma's, workshops voor kinderen en volwassenen, kinderfeestjes en opa- en omadagen: De Bovenkamer. Verder heeft het museum leerlingen van de basisschool opgeleid tot speciale junior- of kindergidsen, die een frisse kijk geven op het 19de-eeuwse patriciërshuis.

Kindergidsen Cynthia, Gerben en Maaike onthulden zaterdag bij de opening de nieuwe naam van de educatieve ruimte Voor de educatieve ruimte heeft het museum een collectie oude huishoudelijke spullen en voorwerpen verzameld. Van oud servies tot schoonmaakmiddelen, vulpeninkt, oude koffers, kleding of speelgoed. Dit is mogelijk gemaakt door giften van Dordtenaren. Voor de kinderen heeft de Dordtse ontwerpster Anne Nies Keur speciale kostuums voor huisknechten en dienstmeisjes ontworpen.

Educatieve programma's

Voor scholen draaien momenteel twee programma's:
* Keukengeheimen: over het reilen en zeilen in de keuken en eetgewoontes in de 19de eeuw

* Geen barst aan: over mooi gedecoreerde tegels en versierd servies

Vanaf volgend jaar komen er programma's over kleding en het schoolleven uit die tijd. Het programma bestaat steeds uit een doe-gedeelte in De Bovenkamer en een rondleiding door het museum.

Verhalen en feestjes

De Bovenkamer biedt de afdeling educatie van het museum nieuwe mogelijkheden:

* opa- en oma dagen in De Bovenkamer

* een verhalenboek waarin bezoekers een verhaal bij een voorwerp kunnen schrijven

* verjaardagsfeestjes waarbij de kinderen "opgeleid" worden tot dienstmeisje of huisknecht

Kindergidsen

Zaterdag 13 oktober werden de kinder- of juniorgidsen gepresenteerd aan het publiek. Zo'n vijftien leerlingen uit de hoogste groepen van de basisschool volgden een opleiding tot museumgids. Van Gijn wil hen inzetten tijdens open monumentendagen en speciale kinder- of familiedagen. ,,Het idee was om kinderen meer te betrekken bij het museum", legt Remke von Glahn van de afdeling educatie uit. ,,Kinderen kijken op een heel andere manier naar het museum en je spreekt er een heel nieuwe doelgroep mee aan."

Vakantieworkshops

In De Bovenkamer vinden tijdens de herfstvakantie op dinsdag 23 en donderdag 25 oktober de eerste vakantieworkshops plaats. Naar aanleiding van de tentoonstelling `Familie in beeld - Vriesendorp uit Dordrecht' gaan kinderen fotolijstjes maken om hun mooiste foto in te doen. Bij de workshop hoort ook een rondleiding door het museum. De workshops duren van 14.00 tot 15.15 uur, kosten 1,50 euro en zijn geschikt voor kinderen van vijf tot twaalf jaar.

Reserveren voor de workshop, bel (078) 648 21 45. Meer informatie over kinderfeestjes en activiteiten is te vinden op de website van SIMON VAN GIJN - Museum aan huis.