Duizenden basisschoolleerlingen starten School Friends
15/10/2007 10:26
Kids Moving the World
Malawische juf brengt Nederlandse kinderen huiswerk van haar klas
Jumpen kinderen in Malawi? Wat leren ze bij aardrijkskunde? En wat kunnen Malawische kinderen ontdekken over Hollandse kinderen? Dat gaan 33 basisscholen in Nederland en Malawi de komende drie jaar samen uitvinden met School Friends, het nieuwe lesprogramma van Kids Moving the World. Het eerste 'huiswerk' van leerlingen van basisschool Mdzobwe in Malawi wordt persoonlijk door de Malawische juf Trintus Chitsamba overhandigd aan groep 8 van OBS De Tandem uit Oud-Beijerland. Zij krijgen hun eerste les School Friends op 16 oktober om 11.00. Aan het einde van de les krijgt juf Trintus het huiswerk van de Nederlandse groep 8 mee voor haar eigen klas in Malawi. Ook schooldirecteur Silvester Malenga en Dorothy Khonje van het Ministerie van Onderwijs uit Malawi zijn aanwezig.
Om het spits af te bijten in Malawi vloog Caroline Bakker van Kids Moving the World een week geleden naar basisschool Mdzobwe om daar de eerste School Friends-les bij te wonen. Van haar bezoek aan de Malawische groep 8, die gekoppeld is aan groep 8 van De Tandem, is een video gemaakt. Zo krijgt de Nederlandse klas alvast een beeld van hoe het er aan toe gaat op een Malawische school. Deze video wordt getoond aan de klas in Oud-Beijerland, nadat ze hun brieven in ontvangst hebben genomen van juf Trintus.
Het dagelijks leven dààr ontdekken
Het nieuwe lespakket leert leerlingen, zowel in Nederland als in Malawi, aan de hand van een werkboek met opdrachten hoe het dagelijks leven van leeftijdsgenootjes aan de andere kant van de wereld is. School Friends is ontwikkeld in samenwerking met de CED-Groep uit Rotterdam en sluit nauw aan op lessen binnen Oriëntatie op jezelf en anderen. Thema's die aan bod komen tijdens de School Friends lessen zijn bijvoorbeeld wonen, school, vieren en toekomst.
"Door het contact met leeftijdsgenootjes op een ander continent, wordt het wereldbeeld van de kinderen uit beide landen vergroot," vertelt Caroline Bakker. Ook wil Kids Moving the World door de uitwisseling van informatie meer bewustwording creëren bij Nederlandse kinderen uit groep 5 tot en met 8 over de leefsituatie van kinderen in arme landen. "Om die bewustwording te stimuleren, vragen wij van de deelnemende Nederlandse scholen dat zij eens per jaar een inzameling houden voor hun partnerschool in Malawi".
Kids Moving the World
Kids Moving the World laat leerlingen van basisscholen in Nederland kennismaken met het dagelijks leven van leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden en wil bewustwording creëren omtrent de voedselproblematiek daar. Stichting Kids Moving the World ondersteunt het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, met name het Schoolvoedselprogramma. Dit project zorgt er voor dat kinderen naar school kunnen gaan en op school te eten krijgen. In de Stichting Kids Moving the World participeren verschillende bedrijven: TNT, Nashuatec, LogicaCMG en PwC.