Ingezonden persbericht
(27 september 2007 - Bericht van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling)
P E R S B E R I C H T
Veel Wereldmaaltijden rond Wereldvoedseldag
Eindhoven, 27 september 2007 -
In het kader van Wereldvoedseldag (16 oktober) zal op tal
van plaatsen in Nederland een Wereldmaaltijd worden
geserveerd. Tv-kok Andy McDonald kookt mee in Ottoland; in
het restaurant van de Tweede Kamer stond al op 25 september
een Wereldmaaltijd op het menu en nieuwe initiatieven staan
op stapel in ondermeer Hardenberg, Utrecht, Den Haag,
Amsterdam, Heerlen, Tilburg, Cuijk, Oss, Eindhoven, Breda en
Wijk bij Duurstede.
Tijdens een Wereldmaaltijd staat een eerlijke
wereldvoedselverdeling centraal. Het Wereldmaaltijd-concept
werd op 4 september 2007 bekroond met de derde prijs van
de beste ideeen in het 'Duurzame Koffertje' dat op die dag
werd aangeboden aan de Nederlandse regering.
In een Wereldmaaltijd wordt per persoon niet meer voedsel
gebruikt dan beschikbaar is bij een eerlijke mondiale
voedselverdeling *). Tussen de gangen door is er ruimte voor
bezinning. Want: wereldwijd wordt voldoende voedsel
geproduceerd om iedere wereldbewoner elke dag een volwaardige
maaltijd voor te zetten. Toch sterven dagelijks zo'n 25.000
mensen door honger en ondervoeding. Dat is geen gevolg van
schaarste, maar van ongelijke verdeling. De hoeveelheid
voedsel die in een Wereldmaaltijd kan worden gebruikt is
gebaseerd op berekeningen van de Voedsel- en
Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO.
Politiek met mes en vork
Sinds de introductie van de Wereldmaaltijd in 2001 worden
overal in het land Wereldmaaltijden georganiseerd.
Initiatieven komen vaak van religieuze en politieke
groeperingen, milieu-, ontwikkelings- en
solidariteitsorganisaties, vrouwengroepen, scholen,
woongroepen en soms van restaurants. Vrijwel overal
overheerst de verbazing over de grote hoeveelheid smakelijk
eten die dagelijks voor iedereen beschikbaar blijkt. De
gesprekken tijdens de maaltijd zijn levendig en inhoudelijk.
Meestal ontstaan er tijdens en na het eten spontane
gesprekken over de wereldvoedselsituatie, de (politieke)
achtergronden van de ongelijke voedselverdeling, over armoede
in eigen land en over het eigen consumptiegedrag. Na afloop
gaat ieder met een goed gevulde maag naar huis.
Voedsel genoeg voor iedereen
Wie zich bij een Wereldmaaltijd een sober of karig maal
voorstelt zal zich verbazen: een Wereldmaaltijd is een ruime,
smakelijke en voedzame maaltijd die uit drie gangen kan
bestaan! In het Wereldmaaltijd-concept wordt bovendien
aangeraden gebruik te maken van biologisch geteelde producten
uit eigen regio. Importingredienten worden zoveel mogelijk
betrokken via de eerlijke handel: producten met het Fair
Trade- of Max Havelaar-keurmerk en producten uit de
Wereldwinkel.
Wereldvoedseldag 2007
In het kader van de Internationale Wereldvoedseldag - 16
oktober - wordt er in Nederland weer een groot aantal
Wereldmaaltijden geserveerd. Enkele voorbeelden:
- Tijdens de landelijke manifestatie ter gelegenheid van
Wereldvoedseldag, op 16 oktober in Utrecht, zal de lunch
worden geserveerd in de vorm van een Wereldmaaltijd. Deze
maaltijd wordt bereid door 's Peer Catering. Thema van de
nationale Wereldvoedseldag is The right to food or fuel?
- Met begeleiding van tv-kok Andy McDonald, bereiden
leerlingen van het Welland college in Ottoland (ZH) op 16
oktober op hun school een vegetarisch-biologische
Wereldmaaltijd. Een initiatief van COS-Zuid Holland Zuid en
anderen.
- Studenten van het Landelijk Hogeschool en Universitair
Milieu Platform (LHUMP) organiseren op verschillende data
Wereldmaaltijden, o.a. in Amsterdam en Utrecht.
- GroenLinks Noord-Oost Overijssel organiseert samen met
PArT Hardenberg een Wereldmaaltijd voor 80 personen om de
solidariteit tussen inwoners van de gemeente Hardenberg en de
arme kant van de wereld te bevorderen.
- De Brabantse Centra voor Ontwikkelingssamenwerking (COS)
organiseren samen met horeca-opleidingen Wereldmaaltijden in
Oss, Cuijk, Breda, Eindhoven en Tilburg. De maaltijden worden
op verschillende data door scholieren bereid en geserveerd in
de eigen schoolrestaurants.
- Als onderdeel van een breder programma rond
Wereldvoedseldag op de Universiteit van Tilburg, biedt het
universiteitsrestaurant Food Plaza op 16 oktober de hele dag
alternatieve Fair Food-maaltijden aan. Ook is er die dag het
symposium 'Who will feed the world', een 24-uurs
hongerstaking door studenten en een Hunger Banquet voor
professoren, hoogleraren en andere speciale gasten.
- In het kader van het 50-jarig bestaan van de mondiale ATD
Vierde Wereldbeweging (opkomen voor de aller-armsten
wereldwijd), vindt in Heerlen een Wereldmaaltijd plaats voor
zo'n 60 personen. Een mooie koppeling van het
wereldvoedselprobleem aan het vraagstuk van extreme armoede.
- De Wijkse Wereldmaaltijd in Wijk bij Duurstede, op 3
november, is een initiatief van Platform Wijk Samen en de
Wereldwinkel. Met de Wereldmaaltijd willen zij aan diverse
culturen in die gemeente de mogelijkheid biedt elkaar te
ontmoeten, door samen te eten en met elkaar in gesprek te
komen.
- Tijdens de slotmanifestatie van de Week van de Smaak, op
30 september, zal rijdend restaurant de Happy Chef een
'smakelijke Wereldmaaltijd voor jong en oud' serveren.
- op 25 september werd een Wereldmaaltijd geserveerd in het
restaurant van de Tweede Kamer in Den Haag, bereid door koks
van het Europese Euro-Toques netwerk.
Uitgebreide aankondigingen van Wereldmaaltijden vindt u op
de website van Omslag:
http://www.omslag.nl/voedsel.htm#agenda
*) Kijk voor de cijfers op
http://www.omslag.nl/voedsel.htm#cijfers2007
-------
Noten voor de pers
* Voor algemene informatie over de Wereldmaaltijd kunt u
terecht bij Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling:
040-2910295 (Dick Verheul, Marta Resink)
* Feiten cijfers en achtergronden over de Wereldmaaltijd,
evenals verslagen en foto's vindt u op
http://www.omslag.nl/voedsel.htm
* Ook uitvoerige achtergrondinformatie over de
Wereldmaaltijd is beschikbaar via deze website. U vindt daar
bovendien verslagen en foto's van eerder georganiseerde
Wereldmaaltijden, alsmede een uitgewerkt recept.
* Wij brengen u graag in contact met organisatoren van
Wereldmaaltijden
* Het bedrijf 's Peer Catering in Den Haag heeft veel
ervaring met het bereiden van Wereldmaaltijden. Met culinaire
vragen kunt u terecht bij Petrix Broeksteeg, tel, 070-3805916
of 06-14419478 Web: http://www.speercatering.nl
* Meer over de prijs voor de Wereldmaaltijd op Duurzame
Dinsdag: http://www.duurzamedinsdag.nl/4928
(einde persbericht)
-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling