Objectieve studiekeuze-informatie noodzakelijk voor goede studiekeuze

15/10/2007 13:27



SURFnet



ROC's, hogescholen en universiteiten geven vaak een onduidelijk en onvolledig beeld van hun opleidingen, aldus de deelnemers aan het grote studiekeuzedebat, dat Studiekeuze123 en Kennisnet Ict op school op vrijdag 12 oktober jl. organiseerden. Betuursleden van JOB, LSVB en ISO concludeerden dat het allereerst de vverantwoordelijkheid is van de instellingen om objectieve studiekeuze-informatie te geven aan (aankomend) studenten. De websites www.studiekeuze123.nl en www.opleidingenberoep.nl helpen om (aankomend) studenten een breed beeld te geven met onafhankelijke informatie, waarop onderwijsinstellingen onderling vergeleken kunnen worden.

Minder uitval tijdens studie
Tijdens de Studie Beurs organiseerden Studiekeuze 123 en Kennisnet Ict op school twee bij-eenkomsten om toe te lichten hoe zij (aankomend) studenten helpen tot een betere studie-keuze te komen. Ruim de helft van de studenten krijgt vroeg of laat spijt van de gemaakte studiekeuze. Een groot deel stapt tijdens het eerste jaar over naar een andere studie. Een ander deel haakt later af. Of ze krijgen spijt na het afstuderen. Een meer doordachte en beter voorbereide studiekeuze kan tot minder uitval leiden, hetgeen door de Nationale Denktank recent op een besparing van vele miljarden is becijferd.

Experts pleiten voor verplichting van het vak 'loopbaanoriëntatie' In de eerste bijeenkomst vertelden studiekeuze-experts hoe scholieren een studie kiezen en welke stappen ze doorlopen om tot die keuze te komen. Als belangrijke valkuilen bij de studiekeuze werd genoemd dat scholieren zich onvoldoende informeren, afgaan op één enkele open dag, zich laten leiden door keuzes van vrienden of ouders en geen duidelijke criteria hanteren bij hun oriëntatie. De experts stelden vast dat de profielkeuze scholieren al op jonge leeftijd dwingt hun loopbaanperspectief in te perken. Het feit dat het vak 'loopbaanoriëntatie' op middelbare scholen niet langer verplicht is, draagt niet bij aan een optimale studiekeuze.

Scholieren en studenten: switchen is niet altijd weggegooid geld Fieke Nobel (JOB), Lisa Westerveld (LSVB) en Paul de Rook (ISO) debatteerden over het be-lang van goede en onafhankelijke studiekeuze-informatie. Binnen ROC's, hogescholen en uni-versiteiten moet meer worden gedaan aan loopbaanoriëntatie. Fieke Nobel: "'Laatst was ik op een school waar de loopbaanbegeleider achter een voor de student gesloten deur zat'." Lisa Westerveld: "Switchers worden vaak als loosers beschouwd, terwijl een student van switchen ook enorm veel leert. De ervaring van een studie neem je altijd met je mee in een volgende stap. Er zijn helaas veel obstakels wanneer je van een instelling naar een ander wilt, soms is het zelfs tussen faculteiten moeilijk om je studiepunten mee te nemen." In aanvulling daarop pleitte Paul de Rook voor betere begeleiding van de scholieren en studenten bij hun studie-keuze en tijdens hun studieloopbaan.

De minister roept decanen op studiekeuze123.nl en opleidingenberoep te gebruiken Namens minister Plasterk van OCW stelde Frans Dijkstra dat onafhankelijke websites een gro-tere rol moeten krijgen bij de studiekeuze. Hij roept alle decanen en studiebegeleiders op om scholieren met deze sites kennis te laten maken. Het is belangrijk dat onderwijsaanbieders en studentenorganisaties in het hoger onderwijs gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen voor onafhankelijke betrouwbare studiekeuzeinformatie.

De organisatoren
Studiekeuze123.nl is een gezamenlijk initiatief van aanbieders en studentenorganisaties in het hoger onderwijs, ondersteund door het ministerie van OCW. SURFfoundation coördineert de uitvoering. De website www.studiekeuze123.nl biedt aankomende studenten de mogelijkheid om erkende opleidingen te vergelijken op basis van zelfgekozen criteria en biedt informatie over rendementscijfers per opleiding, arbeidsmarktgegevens per studie, toelatingseisen, studentenoordelen en nog veel meer.

Kennisnet Ict op school biedt jongeren en volwassenen via www.opleidingenberoep.nl een keuze binnen leren en/of werken. Zij kunnen op zoek naar opleidingen en cursussen, beroepen en vacatures, stages en leerwerkplekken, EVC-procedures en achtergrondinformatie in de vorm van beroepenreportages en ervaringsverhalen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.








Kennisnet