Gemeente Woerden


* Persberichten

Windmolens aan westkant Woerden?

15 okt 2007
Is er ruimte voor 4 windmolens, of windturbines, langs de A12 in de polder Barwoutswaarder? Deze vraag is actueel geworden nu de gemeente een concreet verzoek heeft ontvangen om 4 windturbines te laten plaatsen op deze locatie. De gemeente voert al langer een duurzaam beleid. Ruimte bieden aan windenergie hoort daarbij. Deze positieve grondhouding is het uitgangspunt van het college. 'De afweging tussen duurzaamheid en het landschapsbeleid voor het Groene Hart is een moeilijke', zegt Wim Groeneweg, verantwoordelijk wethouder voor milieu, `Toch weegt hier de verantwoordelijkheid voor het milieu voor mij het meest zwaar.'

Het college staat dan ook positief tegenover dit verzoek, maar wil benadrukken dat zij hierover eerst in gesprek gaat met de mensen in Woerden en andere betrokkenen.
Om iedereen goed te informeren wordt op 30 oktober een informatiemarkt gehouden in het gemeentehuis. Daarnaast komt er een brochure, die verspreid wordt in een straal van 2 km rondom de locatie en staat er veel informatie op onze website (wonen en leven / natuur en milieu / windmolens in woerden).

In november staat dit onderwerp op de agenda van de raad, die op haar beurt van bewoners wil horen wat zij ervan vinden.

Duurzaam beleid
Klimaatverandering is een zorg van ons allemaal. Dit besef vindt erkenning bij de gemeente Woerden. Het is belangrijk maatregelen te nemen om de CO uitstoot te verminderen. Zo worden er onder andere maatregelen genomen om energiezuinig te (ver)bouwen en zijn er begin dit jaar 12.838 energieboxen uitgedeeld aan Woerdense huishoudens. Ruimte bieden aan windenergie past binnen dit beleid. Aan windmolens kleven ook nadelen. Een zorgvuldige afweging is daarom van belang. De afweging heeft onder meer betrekking op de locatie, het geluid en de veiligheid.

Windenergie
Windenergie is schone energie. Er is geen CO uitstoot. Er wordt dus CO uitstoot mee voorkomen, die anders door een gas- of kolencentrale geproduceerd zou zijn. Met het realiseren van 4 windturbines met een totaal vermogen van 10 mw wordt ongeveer een kwart van de taakstelling van de provincie gerealiseerd. Woerden levert daarmee een ruime bijdrage aan de reductie van CO . Het gaat om een stroomopbrengst van 17.300.000 kWh. Dat is voldoende om ruim 5.100 huishoudens van schone energie te voorzien.

De locatie, geluid, natuur en externe veiligheid De 4 windturbines zijn gepland in de polder Barwoutswaarder langs de A12. Er wordt rekening gehouden met de aanleg van de zuidelijke randweg Woerden. De onderlinge afstand van de windturbines is ongeveer 300 meter. De afstand tot de meest dichtbijzijnde woning is meer dan 500 meter. Gemeten vanaf de woonwijk Molenvliet is dit iets meer dan 850 meter.

Volgens de wet mag een windturbine maximaal 44 decibel geluid op een woning veroorzaken. Deze locatie voldoet aan de wettelijke norm. Om een idee te krijgen van het geluid is een bezoekje aan de recent geplaatste windturbines in Lopik meer illustratief.

Het gebied rondom de windturbines behoort niet tot gebieden van de natuurbeschermingswet. Ook liggen de windturbines niet in een gebied dat beschreven staat in de habitat of de vogelrichtlijn.

De windturbines zijn gecertificeerd en voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften en vereiste veiligheidsafstanden tot de woningen.

Wat vinden Provincie en Rijk ervan?
De plaatsing van windturbines aan de westzijde van Woerden past zowel in het nationaal als het provinciaal beleid. Zowel in de Nota Ruimte, de Bestuursovereenkomst Landelijke Ontwikkeling Windenergie (BLOW) als in het regeringsproject ` Schoon en Zuinig' wordt een groei van windenergie tot doel gesteld.

Ook op provinciaal niveau is aangegeven dat er geïnvesteerd moet worden in windenergie. Mede aan de hand van de milieu-effectrapportage `Grootschalige locaties windenergie' heeft de provincie deze locatie aangewezen als een geschikte locatie voor windturbines, naast nog 4 andere locaties in de provincie Utrecht. De gemeenteraad van Woerden heeft vervolgens randvoorwaarden gesteld. Dit project past binnen deze kaders.

Zelf investeren in windenergie?
Dat kan! De omwonenden krijgen de unieke gelegenheid om te investeren in het project en mede-eigenaar te worden. Vanwege de groene en maatschappelijke investering is deelname belastingtechnisch erg interessant. Bewoners uit de directe omgeving krijgen voorrang.

Evelop
Het concrete verzoek is namens twee agrariërs gedaan door Evelop. Evelop ontwikkelt projecten voor het opwekken van duurzame energie. Niet alleen windenergie, maar bijvoorbeeld ook zonne-energie en bio-energie. Evelop is betrokken zowel bij grootschalige als kleinschalige windparken betrokken. Zo plaatsten zij 60 turbines bij IJmuiden en slechts 2 turbines in de Locht in Limburg. Evelop is een onderdeel van de Econcerngroep.

Meer informatie
Op 30 oktober wordt er in het gemeentehuis in Woerden een informatiemarkt gehouden. In dezelfde week verschijnt de brochure: Windenergie Woerden. Ook op www.woerden.nl kunt u informatie vinden. Ga naar: wonen en leven / natuur en milieu / windmolens in woerden.

Zie ook:

* Brochure Bestuursovereenkomst landelijke ontwikkeling windenergie (BLOW)
website ministerie van VROM

* Schoon en Zuinig
website ministerie van VROM

* Nota Ruimte
website ministerie van VROM

* Windpark Lopik
website gemeente Lopik

* www.Evelop.nl

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |