Uniek optreden in Nederland van diversiteitsspecialist Stedman Graham
13/09/2007 11:44
Menzis zorg en inkomen
Doe mee aan diversiteit of val af in de multiculturele samenleving
Tweederde van de Nederlandse werkgevers vindt dat organisaties een afspiegeling van de samenleving moeten zijn. In dat geval zou één op de zes werknemers allochtoon zijn, maar dat is bij 81% van de bedrijven niet het geval.(1) Diversiteitsspecialist Stedman Graham wijst op het gevaar hiervan voor Nederlandse organisaties en stelt: "Doe mee aan diversiteit of val af in een gevarieerde en multinationale arbeidsmarkt". Op 15 oktober is Graham key note spreker op het congres 'Diversity: leaders not labels', dat wordt geopend door H.K.H. prinses Maxima. Op 16 oktober is er voor een selecte groep deelnemers de kans een workshop te volgen bij Graham.
Stedman Graham is vooral bekend als de levenspartner van Oprah Winfrey. De 56-jarige Amerikaan is echter ook ondernemer, coach en auteur van tien boeken over persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en diversiteitsbeleid. Graham komt op 15 en 16 oktober naar Nederland met een duidelijke boodschap: "Bedrijven die geen allochtonen aannemen, missen de boot. Bij diversiteit praat je in feite over het verbeteren van het bedrijfsresultaat. Daar heb je mensen voor nodig die met verschillende oplossingen komen. Bovendien kun je diversiteit gebruiken om het beter te doen bij bepaalde klantgroepen." Bedrijven die niet inzetten op diversiteit redden het dus niet, maar allochtonen die zielig doen ook niet, stelt Graham. "Het is aan allochtonen zelf iets te doen aan hun achterstand. Daarbij is iedereen gelijk want we hebben allemaal 24 uur per dag om te doen en laten wat we willen", zegt hij. Op 15 en 16 oktober vertelt Graham hoe etnische afkomst niet gezien moet worden als probleem maar als toegevoegde waarde, voor werknemer en werkgever. Daarbij deelt hij zijn unieke kennis en ervaring op het gebied van leiderschap en culturele diversiteit.
Concrete stappen naar diversiteit
Tijdens het symposium op 15 oktober wordt, naast het optreden van Stedman Graham, een aantal interessante clinics georganiseerd die deelnemers inspireren om diversiteit te bevorderen, organiseren en te managen. Lidewey van der Sluis van Nyenrode presenteert een model dat managers kunnen gebruiken om het diversiteitsbeleid te operationaliseren en om te zetten in toegevoegde waarde voor de organisatie. Josette de Goede van De Baak gaat in op de praktijk van samenwerken met behoud van de schoonheid van de verschillen. Martijn van der Woude van Picompany toont selectietools die ondanks verschillen in kandidaten toch een eerlijke vergelijking bieden. Ad de Ruijter van DIV biedt op de kansen van het onbenut potentieel van allochtonen, vrouwen en senioren. Tot slot vertelt Mohamed El Achkar hoe TNT Post er in is geslaagd een cultuur te scheppen waarin ruimte is voor verschillen tussen mensen.
De kracht van diversiteit
De workshop staat in het teken van de kracht van de diversiteit. Graham houdt een lezing over leiding geven aan diversiteit, gevolgd door een interactief gedeelte waarin gelegenheid is vragen te stellen. Vervolgens worden best practices gepresenteerd door onder meer Agnes Jongeruis van FNV, Steven d'Souza van Merrill Lynch, Willemijn Arends van Nauta Dutilh en Mohamed Baba van Mex-it. Het programma wordt afgesloten met een netwerkborrel waar ook Graham bij aanwezig zal zijn.
Meer informatie
Symposium 15 oktober 2007, van 11.30 tot 19.30 uur, Fortis Circustheater Den Haag
Lunchworkshop 16 oktober 2007, van 12.00 tot 17.30 uur, Nyenrode Business Universiteit
Er zijn nog kaarten beschikbaar.
Website: www.stedmangraham.nl
(1) Bron: onderzoek Volkskrant Banen en adviesbureau GITP onderzoeksbureau, april 2007
http://www.stedmangraham.nl