Ingezonden persbericht


Tentoonstelling en activiteiten in het SieboldHuis

Zaterdag 13 oktober t/m zondag 28 oktober 2007

ACTIVITEITEN

Zondag 14 oktober, 14u: speciale lezing in het kader van de Week van de Geschiedenis: De geschiedenis van de bouw en de bewoners van het SieboldHuis Het SieboldHuis in Leiden is een van de weinige panden op het bekende Rapenburg ('de mooiste gracht van Nederland') die toegankelijk zijn voor het publiek. Sinds rond 1600 een aantal kleinere huizen zijn samengevoegd tot een pand, heeft het huis meerdere verbouwingen en renovaties gekend. De laatste was in 2005, toen het huis helemaal in zijn oude glorie werd hersteld en nu als Japan-museum voor iedereen open staat.

In het kader van de Week van de Geschiedenis zal architectuurhistorica Arendie Herwig-Kempers op zondag 14 oktober om 14u een erg boeiend verhaal vertellen over alle bekende bewoners van dit huis, en aan de hand van tekeningen en foto's aantonen hoe het huis doorheen de eeuwen is veranderd.

Zondag 14 oktober, 15u: gratis rondleiding over de vaste collectie.

Elke donderdag in oktober: Siebold-lezingenreeks

Op 18 oktober 1866 stierf Philipp Franz von Siebold, nadat hij zowat zijn hele leven intensief de gebruiken en tradities van Japan had bestudeerd.

In 2007 organiseert het SieboldHuis op donderdag 18 oktober en op drie donderdagen ervoor en erna, een lezingenreeks waarin meerdere aspecten van Japan en/of Siebold worden belicht. De lezingenreeks staat open voor iedereen, en vindt telkens plaats in het SieboldHuis op donderdagavond om 19u30.

Op zaterdag 27 oktober ontvangt het SieboldHuis het Dejima-ensemble. Dit Japans-Nederlands ensemble brengt hedendaagse jazz- en improvatiemuziek op saxofoons, shamisen, yueqin en met zang. Ze toerden reeds in Japan en Nederland en brachten onlangs de cd 'Ran Gaku' (Hollandkunde) uit.

Donderdag 18 oktober, 19u30.
Marcel Grauls: Made in Japan. De mensen achter de grote Japanse merken.

Donderdag 25 oktober, 19u30.
Henny van der Veere: Pelgrims nu, pelgrims toen. Zonder kaart kom je nergens. VERWACHT

Donderdag 2 t/m zondag 4 november.

Het Japanse programma wordt door het Leids Film Festival geproduceerd in samenwerking met het Sieboldhuis aan het Rapenburg in Leiden. De programmering staat volledig in het teken van 'Samurai', de beroemde Japanse krijgers. Het filmaanbod is verdeeld in drie thema's, zwaardvechtklassiekers zoals Yojimbo, Lady Snowblood en Sword of Doom, de wat diepere samuraifilms met voornamelijk eergevoel centraal zoals Harakiri en Onibaba, en een prachtige film Chushingura over een van de bekendste verhalen in Japan - de 47 ronin.> Hotei Japanese Prints zal naar aanleiding van dit thema een aantal samurai-prenten tentoonstellen in haar ruimte op de eerste verdieping van het SieboldHuis.

Voor meer informatie over de films en het Leids Film Festival kunt u vanaf 20 oktober terecht op: www.leidsfilmfestival.nl

TENTOONSTELLINGEN

NIEUW!

'Vijftig jaar van een leven
zijn een voorbijgaand moment
in de stroming van de tijd
En desondanks een werkelijkheid
Daarom stort ik heel mijn leven
in elk voorbijsnellend ogenblik'
(Japans zen-gedicht - anoniem)

Voorbijsnellend Ogenblik
Foto's van Lucienne van der Mijle
Vrijdag 28 september 2007 t.e.m. zondag 16 december 2007

'De sprong van het ene beeld in het andere is een ervaring tijdens het reizen. Ik breng mijn eigen voorraad beelden en mijn eigen vluchtige blik op de wereld mee en probeer achter de vreemde façades iets te ontdekken wat tot me spreekt'.

In het najaar van 2007 toont het SieboldHuis een geheel van 'voorbijsnellende ogenblikken': foto's van Lucienne van der Mijle. Deze fotografe is sinds 1999 de huisfotograaf van Yamato, het bekende drum-ensemble uit Japan. Daarnaast reist ze regelmatig af naar Japan, waar ze met haar fototoestel gestileerde momentopnames vastlegt van vissers, dansers en dieren.

De tentoonstelling in het SieboldHuis toont een selectie van deze opmerkelijke foto's. Allen spreken van de intense energie waarmee Lucienne van der Mijle zich identificeert op het moment dat ze de knop van de camera induwt. Bovendien wordt deze 'ki', levensenergie, nog duidelijker gemaakt door telkens twee duidelijk herkenbare beelden naast elkaar te zetten. De twee 'ogenblikken' op de foto's gaan als het ware dansen met elkaar, waardoor een verrassend nieuwe kijk op het geheel ontstaat.

Lucienne van der Mijle's belangstelling voor Japan komt voort uit de kennismaking met de slagwerkgroep Ondekoza, midden jaren 80, uit verhalen van (Japanse) vrienden en het verblijf van haar dochter in Japan. Haar vele reizen naar Japan hebben inmiddels een indrukwekkende hoeveelheid materiaal opgeleverd. In 2000 maakte zij, in het kader van het 400 jarig bestaan van de handelsbetrekkingen tussen Japan en Nederland, de documentaire 'Vissersbestaan Hirado-Vlissingen'.

Voorbijsnellend Ogenblik is tijdens de tentoonstelling in het SieboldHuis te koop.

Vaste opstelling
Het SieboldHuis in Leiden biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een monumentaal historisch pand aan het Rapenburg; prenten, lakwerk en ceramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1830 in Japan verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.

SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39 www.sieboldhuis.org info@sieboldhuis.org Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CJP geldig.

Annelies Valgaeren | Communicatie | SieboldHuis | tel: + 31 (0)71 5125539 | annelies@sieboldhuis.org | Postbus 11007 | 2301 EA Leiden | Rapenburg 19 | fax: + 31 (0)71 5128063 | aanw. di, woe, do, vr

Van 28 september tot 16 december in het SieboldHuis: Voorbijsnellend Ogenblik - Foto's van Lucienne van der Mijle www.sieboldhuis.org