Van Gogh Museum
Amsterdam, 27 augustus 2007
Japanse geïllustreerde boeken, 17de-20ste eeuw
Rijksmuseum met collectie te gast in Van Gogh Museum
Vanaf 12 oktober organiseren het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in het prentenkabinet van het Van Gogh Museum de presentatie Japanse geïllustreerde boeken, 17de-20ste eeuw. De circa 60 verschillende boeken, en enkele ermee samenhangende prenten, tonen dat Japanse kunstenaars het illustreren als een grote artistieke uitdaging zagen. Naast landschappen en beroemde plaatsen laat de presentatie afbeeldingen zien van bloemen, planten, dieren, zeden en gewoonten, ceremoniële evenementen en erotiek. Ook zijn er spectaculaire ontwerpboeken voor kimonostoffen of keramiek, die vaak opmerkelijk modern overkomen.
Japanse boeken en hun omslagen, in deze presentatie thematisch en chronologisch geordend van de 17de tot en met de 20ste eeuw, tonen hoe origineel de wijze van illustreren door Japanse kunstenaars is. De illustraties zijn verrassend en speels, zowel van kleur als van compositie. De voorstellingen zijn diep geworteld in de Japanse cultuur maar zijn toch voor een westers publiek zeer herkenbaar.
Een indrukwekkende groep uitgaven wordt gevormd door tekenvoorbeelden ter inspiratie van kunstenaars en amateur-tekenaars. In de 19de eeuw genoten deze voorbeeld- en patronenboeken, met bijzondere voorbeelden voor de decoratie van kimono's, keramiek en waaiers, grote populariteit.
De werken die in de presentatie Japanse geïllustreerde boeken, 17de-20ste eeuw getoond worden, behoren tot een verzameling van 224 boeken uit de 17de tot en met de 20ste eeuw die recent kon worden verworven. Het is een gezamenlijke aankoop van het Rijksmuseum Amsterdam en het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden, die de twee grootste Nederlandse collecties van geïllustreerde Japanse boeken bezitten.
Grote namen uit de Japanse kunstgeschiedenis als Hokusai (1760-1849) en Utamaro (1753-1806) zijn op de tentoonstelling te zien. Een ander hoogtepunt zijn de in totaal 52 meter lange Tôkaidô (Oostelijke zeeweg)-rollen uit 1922 waarvan op de wereld maar twee exemplaren bekend zijn.