Ingezonden persbericht


Campus werkt alleen als ook fors geïnvesteerd wordt in leefomgeving jongeren

Zonder duurzame en preventieve voorzieningen in de buurt, wordt het dweilen met de kraan open en ontstaan ook bij campussen wachtlijsten. MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening pleit er voor dat gelijktijdig met het inrichten van een landelijk netwerk van campussen, fors wordt geïnvesteerd in ontmoetingsplekken in de buurt en individuele coaching van jongeren thuis en op school. Alleen dan is het mogelijk om de omvang van de doelgroep voor de campussen beperkt te houden.

En dat is waar de minister van Jeugd en Gezin op inzet, zo bleek uit het overleg tussen Tweede Kamer en de ministers Rouvoet en Hirsich Ballin op donderdag 11 oktober. In 2011 moet er een landelijk netwerk van campussen bestaan voor een beperkte groep jongeren. Deze jongeren worden in de campussen opgevangen als laatste kans op baan of opleiding. De campussen vormen het sluitstuk van een integrale aanpak voor jeugd.

Het jeugd- en jongerenwerk biedt aansprekende activiteiten, individuele coaching en begeleiding. De jeugd- en jongerenwerkers zoeken de jongeren op, voorkomen van kwaad tot erger en motiveren en begeleiden jongeren om een diploma te behalen.

Ineke Smidt, voorzitter branche Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening: 'Campussen zijn voor sommige jongeren een uitstekend middel om hun leven weer op de rit te krijgen. Maar zijn niet effectief als dit niet samengaat met investeringen in goede voorzieningen en individuele begeleiding in de directe leefomgeving van jongeren. Ook na de campus gaan de jongeren weer terug naar huis, naar hun wijk, naar school. In de directe leefomgeving moeten deze jongeren blijvend gemotiveerd en gestimuleerd worden om een goede start te maken op de arbeidsmarkt.

Perscontacten: Gemma Lenders, 030-298 34 42 of 06-53 32 37 59

---- --