Voedingcentrum
Eten uit bos en veld noten
10 oktober 2007
De herfst is dé tijd dat er allerlei eetbaars te vinden is in bos en
veld. Leuk om bijvoorbeeld met kinderen naar te zoeken en ze
spelenderwijs in contact te brengen met de natuur. Maar wat is eetbaar
en wat doet u ermee?
Bosvruchten
Herfstfruit dat aan struiken hangt zijn bijvoorbeeld bramen,
rozenbottels, bos- en vlierbessen. Was uit voorzorg het fruit goed en
kook het. Maak er bijvoorbeeld jam van. Er is namelijk een heel kleine
kans dat er ziekteverwekkers op de vruchten zitten. Die kunnen er
bijvoorbeeld op zijn gekomen via vogelpoep. De kans op
ziekteverwekkers is groter als het fruit op de grond heeft gelegen.
Verder komt in Groningen en Zuid-Limburg de vossenlintworm voor. Deze
ziekteverwekker wordt verspreid via poep van vossen. Vooral als
vruchten laag hangen, is er een kans dat ze zijn besmet.
Zelf fruit plukken en oogsten kan trouwens ook op allerlei fruittuinen
en boerderijen. Kijk voor meer informatie over www.eetdoedingen.nl.
Noten
Tamme kastanjes, walnoten, beukennootjes en hazelnoten: dat zijn
eetbare noten die in Nederland te vinden zijn. Verse tamme kastanjes
zijn drie tot zes dagen houdbaar op een koele en droge plek. U kunt ze
poffen of koken. Kruis de kastanjes om te poffen in aan de bovenkant
en leg ze in een hete oven (200 graden Celcius) tot ze openspringen.
Zelfgeraapte walnoten worden ook wel âverseâ of ânatteâ walnoten
genoemd. U kunt ze eten door ze uit de bolster te halen en het bittere
schilletje te verwijderen. Ze hebben dan een heel eigen smaak. Maar ze
zijn ook te bewaren op een droge en koele plek. Bewaar ze niet te
lang: walnoten zijn heel vet en daardoor beperkt houdbaar.
Ook hazelnoten moeten âindrogenâ. Bewaar ze in de dop op een droge
plaats.
Verse beukennootjes bevatten een kleine hoeveelheid giftig blauwzuur.
Dat verdwijnt in warmte. Leg ze bijvoorbeeld een week op een zonnige
plek in huis of laat ze warm worden in de oven.
Paddenstoelen
In veel Oost-Europese landen is het verzamelen van paddenstoelen heel
populair. Maar niet iedereen kan eetbare paddenstoelen goed van de
giftige onderscheiden. Dat maakt paddenstoelen plukken tot een
riskante bezigheid. Koop ze liever in de winkel. Verhit paddenstoelen
in elk geval altijd goed.