Gemeente Maastricht

Rijk geeft 2,5 miljoen euro voor opknapbeurt Beatrixhaven

Het Ministerie van Economische Zaken heeft de gemeente Maastricht in het kader van toppersubsidie een bedrag van 2,5 mln euro toegekend voor revitalisering van de Beatrixhaven. Dit betekent dat heel snel gestart kan worden met de opknapbeurt van het verouderde bedrijventerrein. Volgens het Ministerie is met de opknapbeurt een nationaal economisch belang gediend.

De Beatrixhaven is met haar 200 hectare, 211 bedrijven en meer dan 5400 werknemers één van de grotere bedrijventerreinen in Zuid-Limburg. De subsidie wordt toegekend op basis van een toekomstplan, dat gezamenlijk ontwikkeld is door de gemeente Maastricht, de ondernemersvereniging, de Kamer van Koophandel, het LIOF, de provincie Limburg en het Ministerie van Economische Zaken. Om meer ruimte te maken voor bestaande en nieuwe bedrijven zal het geld ondermeer worden gebruikt voor het doen van grondaankopen, sanering van rommelige plekken, het tegengaan van geluidhinder en de verbetering van de bereikbaarheid. Deze aanpak zal in totaal enkele tientallen jaren in beslag nemen.

Het bedrijventerrein Beatrixhaven voldoet op dit moment op een aantal punten niet meer aan de moderne eisen. Vier punten springen er daarbij uit:


* De bereikbaarheid is vooral in de spits onvoldoende, omdat te veel verkeer gebruikt maakt van het bestaande wegennet. Het realiseren van een nieuwe ontsluiting vanaf de autowegen A-2 en A-79 zal plaatsvinden tussen 2009 en 2015. Vanaf 2007 wordt gestart met de actieve aankoop van gronden voor de realisering van deze nieuwe verbinding.
* Er is in het gebied beperkte ruimte voor zware bedrijvigheid; daarnaast komt het huidige grondgebruik op enkele plekken niet meer overeen met het geldende bestemmingsplan. Het plan is om een deel van de lichte bedrijvigheid te verplaatsen, waardoor nieuwe ruimte ontstaat voor de vestiging van zware bedrijvigheid. De gemeente is intussen bezig met de aanpassing van het bestemmingsplan.
* Hoewel de openbare ruimte goed is onderhouden, ziet het gebied er op sommige plaatsen rommelig en verouderd uit. Dit werkt negatief op de sociale veiligheid. De Stichting Bedrijventerreinmanagement Maastricht (SIM), waarin ondernemers en ondernemersverenigingen meedoen, heeft dit opgepakt met een aantal projecten. Voorbeelden hiervan zijn: collectieve afvalverzameling, betere bewegwijzering, calamiteitenplan en collectieve beveiliging met camera's. Er is een fulltime bedrijventerreinenmanager actief om deze projecten samen met betrokkenen tot uitvoering te brengen. Het is niet voor niets dat deze ondernemersvereniging is uitgeroepen tot beste van het land.
* Het bedrijfslawaai zit op sommige plaatsen tegen de grenzen van de wettelijke bepalingen aan; er is zelfs hier en daar sprake van een overschrijding van de geluidsnormen. Dit betekent dat met name de bedrijven uit de zwaardere milieucategorieën zich niet op de Beatrixhaven kunnen vestigen, zelfs als er een kavel voor handen is. Via een gezamenlijke aanpak door gemeente, provincie en rijk zal dit industrielawaai bestreden worden.