Landschap Noord-Holland
Persbericht
Castricum, 11 oktober 2007
Stichting Eilandspolder licht Polderplan toe
De geplande bouw van vier potstallen, paden, dammen en bruggen in de Eilandspolder heeft de laatste dagen veel commotie opgeroepen bij sommige bewoners. Niet iedereen blijkt evengoed geïnformeerd te zijn. Men vraagt zich af of de Stichting Eilandspolder niet illegaal bezig is met de aanleg van dammen en bruggen en of de procedures wel goed gevolgd worden. Ook is het algemene doel van het polderplan waar de bouw van de stallen deel van uitmaakt, niet altijd even goed bekend. De Stichting Eilandspolder, waarin Landschap Noord-Holland, Staatbosbeheer, LTO en de agrarische natuurvereniging Tussen Y en Dijken participeren, legt het plan graag uit.
Het Polderplan is opgesteld door de Stichting, samen met de gemeenten Graft-de Rijp en Schermer, Provincie Noord-Holland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het Polderplan werd in de afgelopen jaren ontwikkeld om het landschap van de Eilandspolder en de weidevogels, die horen bij dit soort kleinschalige veenweidegebieden, duurzaam te behouden. Want dat het niet goed gaat met de weidevogels, dat staat buiten kijf. Dat is erg, omdat de Eilandspolder juist wordt beschermd vanwege de weidevogels die bij zo'n landschap horen. En om weidevogels te hebben, zijn koeien nodig die het gebied begrazen en boeren die de mest (liefst ruige stalmest) uitrijden over het land.
Daarmee stuiten we op een dieperliggend probleem. Het is steeds moeilijker om boeren te vinden die land willen pachten in het gebied, omdat er voor hen steeds minder toekomstperspectief is om hun boerenbedrijf uit te voeren. Met de uitvoering van het Polderplan denkt de Stichting Eilandspolder voldoende toekomstperspectief te kunnen bieden voor weidevogels en agrariërs.
Een maatregel uit het plan dat bij een aantal bewoners van de Eilandspolder niet lekker zit, is de bouw van vier stallen (om voldoende koeien in het gebied te krijgen). In dergelijke stallen kan riet en ruigte uit de Eilandspolder gebruikt worden als strooisel. Dit levert ruige stalmest op dat in het vroege voorjaar uitgereden wordt over het land.
Over de potstallen en het polderplan wil de stichting Eilandspolder graag overleggen met Stichting Open Polders, waarin een aantal bewoners zich verenigd heeft. Uitgangspunt voor de Stichting Eilandspolder is dat de stallen in de Eilandspolder komen. Kies je daar niet voor dan gaan boeren van elders hun koeien over grotere afstand slepen van stal naar polder. En moet ook de mest naar en het gras of het hooi uit het gebied worden gesleept, wat erg veel agrarisch verkeer in de dorpen teweeg brengt. Bovendien hebben die boeren geen relatie met het gebied, zoals de boeren binnen de Eilandspolder dat wel hebben. Zo'n keuze vindt de Stichting onwenselijk.
De bezwaren van Stichting Open Polders richten zich verder op het formaat van de stallen. Deze zijn inderdaad flink, maar dat formaat is nodig om voldoende koeien te kunnen huisvesten. Stichting Eilandspolder zal er zijn uiterste best voor doen om de stallen landschappelijk in te passen. De planologische discussie over de bouw van de potstallen, met andere woorden de inspraakprocedure, moeten grotendeels nog gevoerd worden.
Sommige bewoners verwijten ons 'stiekem' een ondemocratisch plan te hebben gemaakt. Maar in het Polderplan hebben alle partijen hun eigen rol. Bovendien zijn volksvertegenwoordigers van de twee betrokken gemeenten en de provincie bij de plannen betrokken. Over de totstandkoming van het plan is veel gepubliceerd en er zijn meerdere informatieavonden gehouden. Verder zijn de aanleg- en bouwvergunningen aangevraagd, gepubliceerd en verleend.
Rond de Natura 2000-vergunning heeft de stichting Open Polders ons terecht gewezen op het ontbreken van vergunningen. Dat heeft alles te maken met het feit dat er recente nieuwe Europese richtlijnen zijn en er onvoldoende ervaring zowel bij de aanvrager als bij de vergunningverlener is. De Natura 2000-vergunning is onlangs alsnog aangevraagd en verleend. Omdat het dossier nu bij het Ministerie van Justitie ligt, kan er nu nog niet verder gewerkt worden.
De bewoners hoeven niet bang te zijn dat de Eilandspolder verwordt tot een intensief landbouwgebied. In tegendeel, alle partners in het Polderplan vinden dat in de Eilandspolder de landbouw altijd afgestemd moet zijn op het kwetsbare landschap en de natuur.
Op onder andere de website van Landschap Noord-Holland staat uitgebreide informatie over het nut en de noodzaak van het Polderplan en de maatregelen. Daar is ook het gehele polderplan te raadplegen.