Landelijke Studenten Vakbond


Bijna helft studenten betaalt woekerhuur

Utrecht, 10 oktober 2007 -- Op maandag 24 september lanceerde de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) een online kamercheck op www.checkjekamer.nl. Na een tour van twee weken hebben inmiddels ruim 1800 studenten de huurprijs van hun kamer gecheckt op prijs, brandveiligheid en huurtoeslag en zijn de eerste resultaten bekend: Bijna de helft van de studenten die hun huurprijs hebben gecontroleerd blijkt meer te betalen dan wettelijk toegestaan volgens het puntenstelsel. Ook de brandveiligheid laat in veel kamers te wensen over. Voor ruim een vijfde deel van de studenten die te veel huur betalen, is dit bedrag meer dan 100 euro per maand, soms oplopend tot bedragen van meer dan 300 euro.

LSVb voorzitter Lisa Westerveld: Het was bij ons bekend dat huurprijzen voor studentenkamers onredelijk hoog zijn, maar dit verbaasde zelfs ons. Zon maximumhuur is ingesteld met een hele goede reden, namelijk om kamers betaalbaar te houden voor studenten. We zijn met name geschrokken van de groep die meer dan 100 euro per maand te veel betaalt.

Verreweg de meeste bezoekers wonen in een onzelfstandige woonruimte (zonder eigen douche, keuken en ingang). Hier waren ook de problemen met huurprijzen het grootst. Maar liefst 25 procent van de studenten betaalt meer dan 300 euro aan kale huur per maand. Inclusief servicekosten bedragen de woonlasten dan al snel de helft van de totale studiefinanciering die een student maandelijks maximaal kan krijgen. Ongeveer 200 studenten gaven aan een zelfstandige woning te huren. Ook hier bleek ruim een derde van de kamers boven het maximum uit te komen.

De kamercheck geeft bij de uitslag meteen concrete stappen die studenten kunnen nemen om hun te hoge huurprijs aan te pakken. Zo is er een standaardformulier om huurverlaging aan te vragen of kan de hulp van de huurcommissie worden ingeschakeld. Wel bleek al tijdens de Check Je Kamer-tour van de LSVb dat veel studenten hun huisbaas niet durven te wijzen op de woekerhuren die soms worden gevraagd. Het is dan ook belangrijk dat de overheid strenger gaat toezien op het doen en laten van huisbazen.

Noot,