senioren langer in leven
Kalium houdt senioren langer in
leven
11 okt 2007
Een hoge inname van kalium verlaagt de sterftekans bij Nederlandse
ouderen. Dat concluderen dr. Marianne Geleijnse van de afdeling Humane
voeding van Wageningen Universiteit en haar collegaâs na bestudering
van gegevens van zoân 2,5 duizend 55-plussers over een periode van
vijf jaar. Hun artikel verschijnt binnenkort in de European Journal of
Epidemiology.
De gegevens die Geleijnse bestudeerde, hadden betrekking op
voedingsgewoonten en de hoeveelheid natrium en kalium in de
ochtendurine. Uit onderzoek blijkt dat een hoge inname van natrium â
meestal in de vorm van keukenzout â de bloeddruk verhoogt, en dus ook
de kans op hart- en vaatziekten en sterfte. Onderzoekers bepalen de
sterftekans door te kijken naar hoeveel mensen overlijden binnen de
periode dat ze worden gevolgd. Het effect van kalium, een element dat
we vooral binnenkrijgen via plantaardige producten als fruit,
aardappels, bonen en spinazie, is precies tegenovergesteld.
Het verwachte verband tussen de inname van zout en hart- en
vaatziekten, en zout en sterfte vond Geleijnse echter niet. âDat komt
waarschijnlijk door onze onderzoeksopzet. We hebben de concentratie
van kalium en zout één keer gemeten in de ochtendurine. Zo kom je te
weten wat iemand de dag ervoor gegeten heeft, maar krijg je geen goede
afspiegeling van de voedingsgewoonten over langere termijn. De inname
van kalium hebben we daarom ook laten bepalen door een diëtist aan de
hand van een voedingsvragenlijst. Voor zout werkt zoân vragenlijst
niet omdat mensen niet weten hoeveel ze thuis strooien uit het
zoutvaatje.â
Een ander probleem is dat praktisch alle Nederlanders â en dus ook de
Rotterdamse 55-plussers die Geleijnse bestudeerde â eigenlijk meer
zout binnenkrijgen dan goed voor ze is. âJe hebt dus geen goed
vergelijkingsmateriaalâ, zegt Geleijnse. âJe vergelijkt de effecten
van een te hoge inname met die van een nog hogere inname.â
De onderzoeker is dan ook kritisch over haar eigen publicatie. âIk heb
er even over gedacht om dit maar niet te publiceren. Maar als ik het
niet doe, draag ik bij aan publicatiebiasâ, zegt ze, doelend op de
vertekening die optreedt doordat onderzoekers graag publiceren over
verbanden die ze hadden verwacht, en liever zwijgen over verbanden die
ze juist niet hebben gevonden.
âNadat we dit artikel hadden ingediend zijn er enkele studies
verschenen die beter in elkaar zatenâ, zegt Geleijnse. âDie vonden wel
een duidelijk verband tussen zout, hart- en vaatziekten en sterfte.â /
Willem Koert
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op
http://www.resource-online.nl.Â