Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Nieuw horecabeleid: waarborgen kwaliteit en diversiteit

Terrasjes aan de kades van het Noordereiland; restaurants op het Dillenburgpunt in de wijk Feijenoord en op Katendrecht, waar volop getafeld en geborreld kan worden.

2007-2011
Dat zijn een paar van de plannen die de deelgemeente Feijenoord heeft als het gaat om horeca, verwoord in het rapport Horecabeleid deelgemeente Feijenoord 2007-2011.

Horecaschouwen
Het nieuwe horecabeleid is mede vorm gegegeven op basis van verschillende horecaschouwen en andere contactmomenten met horecaondernemingen. In het nieuwe horecabeleid staan 19 clusters beschreven die verspreid liggen over de hele deelgemeente.

Algemene doelstelling
De ligging, het karakter, het bestemmingsplan en de openbare orde bepalen de beleidskaders voor horeca in die clusters: is er meer of juist minder horeca gewenst, moet de horeca hetzelfde blijven of moet er juist heel andere horeca komen? Een algemene doelstelling van de deelgemeente is het waarborgen van kwaliteit en diversiteit van de horeca in het gebied.

Noordereiland
Naast het beperkt ontwikkelen van terrasjes van bestaande horeca-inrichtingen aan de kades van het Noordereiland, ziet de deelgemeente in de Jan Eleveld / Spoorbrug-locatie (waar binnen nu en vijf jaar zon 30 woningen worden gebouwd) een perfecte locatie voor bijvoorbeeld een restaurant.

Katendrecht
Nu op het Deliplein de horeca met slechte uitstraling is teruggedrongen en de panden in eigendom zijn van de gemeente, kan er worden gewerkt aan een nieuwe invulling van het plein. Gezien de dominante woonfunctie van het gebied, is het horecabeleid vooral gericht op de eetfunctie.

Ss Rotterdam
Vanaf begin 2008 komt op de kop van Katendrecht de ss Rotterdam te liggen. Dit historische schip van de Holland Amerika Lijn krijgt gedeeltelijk een invulling met horeca, zoals een café-bar, restaurant, hotel en congrescentrum. De komst van het schip zorgt in één klap voor een enorme toename van bezoekersstromen van en naar Katendrecht. Het is daarom van groot belang om hen langer aan het gebied te binden, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een aantrekkelijk horeca-aanbod.

Eat en Meet
Katendrecht vormt samen met de Wilhelminapier en de Afrikaanderwijk het project Eat en Meet. Dit project, dat vanuit het Pact op Zuid in het leven is geroepen en een samenhangende aanpak beoogt rond horeca, vrijetijdsbesteding en ontmoeting, is voor het deelgemeentelijke horecabeleid een zeer belangrijke ontwikkeling. De Afrikaanderwijk kan nog de nodige impuls gebruiken en binnen Eat en Meet kan dat werkelijk gaan gebeuren.

Entrepotgebouw
Andere gebieden waar de deelgemeente ontwikkelingskansen ziet, zijn onder andere het Entrepotgebouw op de Kop van Zuid, het Dillenburgpunt (kop van de Feijenoordkade) waar de nadruk komt te liggen op de eetfunctie en het Strijenseplein (Boulevard Zuid).

Minder
Er zijn ook gebieden in de deelgemeente waar het horeca-aanbod wordt verminderd. Voorbeelden hiervan zijn de kop van Boulevard Zuid (Beijerkop) en Putsebocht.

Het nieuwe horecabeleid wordt nog behandeld in de deelraad. (foto: Het historische Dillenburgpunt in aanbouw. In de toekomst ook hier horeca.)