Stichting Nederland van afval naar grondstof (Nedvang)


PERSBERICHT

Tilburg start als eerste met brede inzameling plastic verpakkingen

Rotterdam, 11 oktober 2007 ­ Tilburg start als eerste gemeente met de brede inzameling van verpakkingen. Ruim 20 andere gemeenten zijn al eerder begonnen met de inzameling van uitsluitend plasticflessen en -flacons. De inzameling in deze gemeenten is met enthousiasme ontvangen. Ook voor de brede inzameling zijn de verwachtingen hooggespannen. Op korte termijn volgen Apeldoorn, Zutphen, Deventer, Enschede, Nijmegen en Vlaardingen. Het inzamelsysteem in Tilburg is opgezet in samenwerking met de Stichting Nedvang (Nederland van afval naar grondstof) en inzameldienst BAT (Brabants Afval Team), een onderdeel van afvalbedrijf Midwaste.

In het akkoord tussen bedrijfsleven, VROM en VNG staat dat er in de toekomst veel meer kunststof moet worden ingezameld en gerecycled. Daarom worden nu meer soorten kunststof bij de gescheiden inzameling betrokken. Naast plasticflessen en ­flacons mogen voortaan ook andere plasticverpakkingen ingezameld worden. Bijvoorbeeld boodschappentasjes, tubes van crèmes en tandpasta, patatbakjes en bakjes of zakjes van groente, fruit of salade. Verpakkingen die niet in de container mogen, zijn samengestelde materialen zoals chipszakken en doordrukstrips van kauwgom en verpakkingen die chemicaliënresten bevatten, zoals lijm- en verfverpakkingen.

Recyclingdoelstelling plasticverpakkingen verhoogd Met het nieuwe akkoord tussen het bedrijfsleven, VROM en de VNG is de doelstelling voor de recycling van kunststof verhoogd tot 38% in 2009. Om dit percentage te kunnen halen, gaan met ingang van 2008 alle Nederlandse gemeenten plasticverpakkingen gescheiden inzamelen bij huishoudens. In 20 gemeenten loopt dit jaar al een succesvolle proef. In Tilburg komen verschillende oranje inzamelcontainers te staan waar alle lege plasticverpakkingen in kunnen. `Leeg', dus zonder voedingsresten in verband met de hygiëne en zonder gevaarlijke stoffen met oog op de veiligheid.

Ophaal-of brengsysteem
Om te bepalen wat de beste manier van inzamelen is, worden verschillende inzamelsystemen getest. Sommige gemeenten werken met een `ophaalsysteem': bewoners kunnen speciale zakken op vaste tijden aan de weg zetten. Andere gemeenten hanteren een `brengsysteem'. Hierbij worden op verschillende locaties nabij supermarkten oranje bakken geplaatst. In Tilburg wordt een combinatie van halen en brengen gepresenteerd. Over een half jaar is er een evaluatie van de proef.

Milieu
Het gescheiden inzamelen van plasticverpakkingen spaart het milieu en levert grondstof voor de productie van nieuwe plasticverpakkingen én van bijvoorbeeld autodashboards en tennisballen, kinderspeelgoed, plastic body's voor laptops en mobiele telefoons. Nedvang verwacht met dit initiatief, als het landelijk is ingevoerd, de recyclingdoelstellingen te halen die gesteld zijn in het Besluit Verpakkingen en papier en karton. Nedvang is ervan overtuigd dat dit systeem een groot succes zal worden.

Plastic Heroes
Nedvang streeft ernaar dat de aparte inzameling van plasticverpakkingen net zo gewoon wordt als de glasbak. Ter ondersteuning is door Nedvang de communicatiecampagne `Plastic Heroes' ontwikkeld. De campagne richt zich nu nog op de gemeenten die al inzamelen. Zodra het aantal gemeenten dat plasticverpakkingen gescheiden inzamelt groot genoeg is, volgt een landelijke communicatiecampagne.

Noot voor redactie (