Gemeente Voerendaal trekt op verzoek van Heerlen vrijstelling in
Procedurefout bij aansluiting Beersdalweg op A76
Gemeente Voerendaal trekt op verzoek van de gemeente Heerlen de vrijstelling van het bestemmingsplan voor de aanleg van de rotonde en aansluiting van de Beersdalweg op de A76 in. Dit besluit was nodig omdat er gebreken waren geconstateerd in de aangeleverde luchtkwaliteit- en geluidsrapportages, waardoor de verleende vrijstelling geen stand zou houden in de beroepsprocedures. Althans dat is gebleken uit een door de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB) uitgebracht advies aan de rechtbank.
De gemeente Heerlen gaat op korte termijn een opdracht verstrekken aan een extern bureau voor het opstellen van nieuwe rapportages. Vooruitlopend daarop heeft de gemeente Heerlen aan Voerendaal verzocht om de verleende vrijstelling in te trekken. Het college van Voerendaal heeft daarmee ingestemd, aangezien een beroepsprocedure zonder meer zou leiden tot vernietiging van het besluit. Een nieuw vrijstellingsbesluit op basis van de nog uit te voeren onderzoeken heeft volgens de gemeenten wel grote kans om de eindstreep te halen.
Onderdeel Binnenring
Het project waarvoor het college van Voerendaal op 6 juni 2006 vrijstelling van het bestemmingsplan verleende, kan gezien worden als een onderdeel van fase 3 van de Binnenring. De Binnenring begint en eindigt straks op de A76 en maakt deel uit van de hoofdwegenstructuur van Parkstad Limburg. Op 15 november 2005 is het bestuursconvenant voor de realisatie van de Binnen- en Buitenring Parkstad Limburg door Parkstad Limburg, enkele Parkstadgemeenten en de Provincie Limburg ondertekend. Eén van de belangrijkste overwegingen om te komen tot de realisatie van de Binnen- en Buitenring is het grote strategische belang van een goede verkeersafwikkeling voor de ruimtelijke en economische ontwikkeling van de regio Parkstad Limburg. Het project loopt nu weliswaar vertraging op, maar is zeker niet van de baan.
Gemeente Heerlen