Den Haag, 11 oktober 2007
Vragen van de leden Tang en Crone (beiden PvdA) aan de minister van Financiën
over de verdeling van toezicht over België en Nederland na de splitsing van ABN AMRO
1. Kent u het artikel 'Bos houdt bank in de smiezen'?(1]
2. Deelt u de mening dat het belangrijk is om Amsterdam als hoogwaardig financieel centrum te behouden en bent u in dat verband bereid om ten aanzien van de opsplitsing van ABN AMRO voorwaarden aan de consortiumpartners te stellen te stellen voor het behoud van werkgelegenheid in Nederland?
3. Bent u betrokken bij de wijze waarop Fortis de Nederlandse activiteiten van ABN AMRO zal inbedden in de nieuw te ontstane combinatie van ABN AMRO en Fortis?
4. Wat gaat u doen om te voorkomen dat met ABN AMRO niet hetzelfde zal gebeuren als met eerdere Nederlandse onderdelen van Fortis zoals MeesPierson is gebeurd, namelijk het langzaam verdwijnen naar België van taken en functies en het door Belgische bestuurders vervangen van Nederlandse?
5. Welke toezeggingen op het gebied van hoofdkantoor, gedwongen ontslagen en werkgelegenheid zijn er door het consortium gedaan om herhaling te voorkomen en op welke wijze heeft u deze toezeggingen meegewogen in uw oordeel bij het afgeven van de Verklaring van geen bezwaar?
6. Hoe gaat u waarborgen dat de gedane toezeggingen worden gerealiseerd?
7. Heeft u waarborgen getroffen om Amsterdam als vestigingsplaats voor het Nederlandse hoofdkantoor van de nieuwe combinatie ook als zodanig te laten functioneren, dat wil zeggen niet alleen op papier, maar door bijvoorbeeld ook feitelijk onderdelen van het Fortis concern hier te vestigen en de ABN AMRO onderdelen te behouden?
8. Gegeven het feit dat bij de nieuwe combinatie het zwaartepunt van de activiteiten (zowel winst als omzet, zowel bank- als verzekeringstak) in Nederland ligt, deelt u de mening dat De Nederlandsche Bank (DNB) het groepstoezicht voor zijn rekening moet nemen en daarmee de leidend toezichthouder wordt van de nieuwe combinatie, zowel op de bank- als verzekeringsactiviteiten? Zo nee, waarom niet?
9. Deelt u de mening dat het in het belang is van consumenten en bedrijven in Nederland die relaties hebben met ABN AMRO en Fortis dat DNB leidend toezichthouder wordt?
10. Welke afspraken heeft u gemaakt met DNB en met de Belgische autoriteiten over de vraag wie de leidende toezichthouder zal zijn voor de periode direct na de overname, de periode van de opsplitsing en de uiteindelijke situatie waarin ABN AMRO en Fortis als één bankverzekeraar verder gaan?
11. Kunt u garanderen dat u en/of DNB geen onomkeerbare besluiten nemen met betrekking tot alles wat met het toezicht op ABN AMRO en/of onderdelen daarvan betrekking heeft zonder voorafgaand overleg met de Tweede Kamer?
12. Wilt u deze vragen uiterlijk dinsdag 16 oktober beantwoorden?
(1] De Telegraaf, 6 oktober 2007.
Partij van de Arbeid