Ingezonden persbericht
Persbericht
Drie mooie presentaties kregen de deelnemers aan STW's conferentie 'Nieuwe Perspectieven' op 4 oktober te zien. Het publiek kon vervolgens met stemkastjes laten weten wie van de drie vers-gepromoveerden de titel Simon Stevin Gezel 2007 had verdiend. Het werd Merle de Kreuk van de TU Delft, die haar levendige presentatie nog aanschouwelijker maakte door twee buizen mee te nemen, waarvan er een 'haar' aeroob korrelslib bevatte.
Terwijl De Kreuk met haar presentatie aantoonde dat ze onderzoek van hoge kwaliteit had geleverd en bovendien actief had meegewerkt aan de opschaling en toepassing van de resultaten, werd het ook voor leken duidelijk wat een voordeel van aeroob korrelslib is voor het zuiveren van water: het bezinkt sneller dan de vlokvormige bacteriegroepen die op dit moment worden gebruikt in de aerobe afvalwaterzuivering.
Er zijn meer voordelen. Omdat de afvalstoffen in water elk op een andere manier reageren, moet er nu voor elke stof een apart bassin worden gebruikt. Korrelslib als zuiveringsstof zorgt ervoor, dankzij De Kreuks handige aanpassingen aan de structuur, dat meerdere afvalstoffen in één keer kunnen worden omgezet in onschadelijke stoffen. Daarmee kan veel ruimte worden bespaard: zuiveringsinstallaties kunnen 70% kleiner worden. Ook bereikt De Kreuk een energiebesparing van 30% vergeleken met traditionele waterzuivering.
Lovende woorden bij uitreiking
Chris Marcelis, die de Simon Stevin Gezelprijs namens STW uitreikte, vertelde dat De Kreuk zich had onderscheiden door over de vinding in verschillende wetenschappelijke tijdschriften te publiceren, maar daarnaast ook in nauwe samenwerking met DHV Water toepassingen te onderzoeken. Inmiddels is de vinding in zeer korte tijd opgeschaald van 2 liter (labschaal) via een procesmodel naar industriële schaal. De zeer snelle commercialisatie was zonder de inzet van De Kreuk niet mogelijk geweest.
De samenwerking met DHV tijdens het onderzoek is na afloop voortgezet. In deze perioden zijn diverse pilottesten uitgevoerd en zijn ook de eerste twee reactoren in de praktijk in gebruik genomen. In deze intensieve samenwerking werkte De Kreuk als spil tussen universitair onderzoek en toepassing/utilisatie. Haar werk heeft intussen internationaal de aandacht getrokken. Gedurende haar promotie heeft Merle de Kreuk twee workshops (in München en Delft) mede georganiseerd en zo bijgedragen aan het coördineren op internationaal niveau van het zich snel ontwikkelende gebied. De technologie heeft de afgelopen jaren reeds de nodige aandacht gekregen, bijvoorbeeld met het winnen van de jaarprijs 'de Vernufteling' in 2005. De technologie wordt door DHV op de markt gebracht onder de naam Nereda (zie www.nereda.nl).
De Kreuk, Mies en Nijhuis in uitgave Technologisch Toptalent
De eveneens uitstekende onderzoekers Martijn Mies (Technische Universiteit Eindhoven) en Christian Nijhuis (Universiteit Twente) moesten De Kreuk voor laten gaan. Samen met zeven anderen worden deze drie in elk geval opgenomen in de STW-uitgave Technologisch Toptalent die dit jaar voor de derde keer verschijnt: de tien beste promovendi van de 100 (!) die in 2006 op een STW-project zijn gepromoveerd.
Simon Stevin Gezelprijs
De Simon Stevin Gezelprijs wordt door STW jaarlijks uitgereikt aan 'de beste promovendus op STW-projecten' van het voorgaand jaar. Het is een aanmoedigingsprijs van ¤ 5.000,-, te besteden aan een activiteit ter bevordering van de wetenschappelijke loopbaan van de onderzoeker. Promovendi moeten zijn voorgedragen door hun projectleider, waarna bij STW een screening plaatsvindt op grond van publicaties/citaties en activiteiten op utilisatiegebied. De doorslag geeft uiteindelijk de manier waarop de top-3 in staat is een lekenpubliek te informeren en te enthousiasmeren voor hun onderzoek.
Het kunstwerk dat bij de prijs hoort, is geïnspireerd door Simon Stevin en diens uitgangspunten. Het symboliseert hetgeen waaraan onderzoekers zich zouden moeten spiegelen: dat theorie ten dienste moet staan van toepassing, en dat onderzoekers resultaten beschikbaar en begrijpelijk moeten maken voor het grote publiek.
Meer informatie: Chris Marcelis, STW, 030-6001280, c.marcelis@stw.nl
Anneke Mosselman, PR STW, 030-6001298, a.mosselman@stw.nl
Simon Stevin Gezelprijzen 2005 en 2006: http://www.kennislink.nl/web/show?id=175057&vensterid=811&cat=60360
http://www.kennislink.nl/web/show?id=174688&vensterid=811&cat=60360
Conferentie 2007 http://www.stw.nl/conferentie2007
Frank Nuijens, wetenschapscommunicatieadviseur TUDelft, +31 (0)15 27 84259, f.w.nuijens@tudelft.nl