gezond voor de mens
Melk onmiskenbaar gezond voor de
mens
11 okt 2007
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: 068
In melk zitten een groot aantal gezonde en onmisbare voedingsstoffen
die veel consumenten niet via andere producten in voldoende mate
binnenkrijgen. Het is daarom waarschijnlijk dat een dalende
zuivelconsumptie de volksgezondheid schaadt. De huidige
voedingsvoorlichting legt te eenzijdig de nadruk op wat we niet moeten
eten, zoals verzadigd vet, suiker en zout. Daardoor dreigen we
essentiële nutriënten, zoals eiwitten, vitaminen en mineralen, te
missen. De voedingsvoorlichting zou daarom meer de nadruk moeten
leggen op wat we wel moeten eten. Dat zegt prof.dr.ir. Toon van
Hooijdonk op 11 oktober bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder
hoogleraar Zuivelkunde aan Wageningen Universiteit.
In zijn inaugurele rede, Melk: van grond tot gezond, haalt prof. Van
Hooijdonk Amerikaans onderzoek aan dat voldoende zuivelconsumptie een
aanzienlijke besparing in gezondheidskosten oplevert. De effecten zijn
het grootst voor hoge bloeddruk, obesitas, en diabetes type 2. In
Nederland is dit nog niet aan de orde want hier ligt de
zuivelconsumptie hoger dan in de VS. Maar dit onderzoek toont volgens
hem aan dat een dalende consumptie van melk en melkproducten een
negatief effect kan hebben op de gezondheid In de
voedingsvoorlichting zouden we de consument ook moeten leren naar de
gezonde en onmisbare nutriënten te kijken bij het kiezen van eten.
Het zou nuttig zijn, zegt Van Hooijdonk, om voor Nederland de
gezondheidseffecten van zuivel in kaart te brengen, zoals het RIVM
onlangs heeft gedaan voor groenten en fruit.
Verschillende verzadigde vetzuren
Prof. Van Hooijdonk wijst er in zijn rede op dat de associatie dat
verzadigd vetzuur slecht zou zijn, te ongenuanceerd is. In melk zit
âslechtâ verzadigd vetzuur, zoals het zogenaamde C16-vetzuur dat
cholesterolverhogend werkt en daarmee het risico op hart- en
vaatziekten verhoogt. Maar er zitten ook verzadigde vetzuren in melk
die dat effect niet hebben, zoals vetzuren met een korte keten en C18.
Op verschillende plaatsen wordt gewerkt aan verandering van de
vetsamenstelling, bijvoorbeeld door een andere samenstelling van voer,
of, zoals aan Wageningen Universiteit, aan veranderingen in de
genetische aanleg van koeien via uitgekiende fokprogrammaâs. Hoewel
het voedingskundig van belang is C16 omlaag te brengen, is dat volgens
Van Hooijdonk niet lonend zolang in de etikettering op melk alle
verzadigde vetzuren op één hoop worden gegooid en geen onderscheid
wordt gemaakt tussen âgoedâ en âslechtâ verzadigd vetzuur.
Overigens tekent Toon van Hooijdonk hierbij aan dat, ondanks dat je
zou mogen verwachten dat consumptie van melk een verhoogd risico geeft
op hart- en vaatziekten, epidemiologisch onderzoek juist laten zien
dat dat niet het geval is. Kennelijk compenseren andere nutriënten in
melk dat effect, veronderstelt hij.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is volgens prof. Van Hooijdonk een van de grootste
uitdagingen voor de zuivelsector geworden. Met klimaatbeheersing en
dierenwelzijn als belangrijkste themaâs. Volgens hem moet het mogelijk
zijn dat de zuivelketen een significant deel van haar eigen
energiebehoefte kan genereren door mestvergisting. Overigens denkt hij
dat met de opkomst van biobrandstofproductie nieuwe reststromen, zoals
koolzaadschroot, op zullen komen als basis voor veevoer. Daardoor zal
er met extra aandacht moeten worden gekeken naar effecten op de
melkkwaliteit en voedselveiligheid, meent Van Hooijdonk.
Volgens hem is een grotere aandacht gewenst voor gezondheid en welzijn
van de koe, die hij een kwetsbare topatlete noemt. Zo is mastitis of
uierontsteking het grootste gezondheidsprobleem in de melkveehouderij
en de leerstoel Zuivelkunde is nauw betrokken bij het opsporen van
deze aandoening, wat weer belangrijk is voor een doelgerichte
medicatie. Samen met partners wordt gewerkt aan een gevoelige
elektronische âneusâ waarbij de betreffende bacterie kan worden
âgerokenâ.
Specialisatie
Interessant is volgens Van Hooijdonk ook de toenemende specialisatie
in de melkveehouderij en zuivelverwerking. Hij voorziet dat
melkveehouders zich niet alleen gaan onderscheiden naar
bedrijfsvoering, zoals biologische melkwinning, maar ook naar
melksamenstelling afgestemd op de verwerking en het eindproduct.
Prof.dr.ir A.C.M. (Toon) van Hooijdonk (59) is Corporate Director
Research van Campina. Begin dit jaar werd hij benoemd tot bijzonder
hoogleraar Zuivelkunde aan Wageningen Universiteit. Zijn leerstoel
wordt gefinancierd door de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Van
Hooijdonk studeerde in Wageningen, waar hij in 1987 promoveerde.