Creatief met naaldhakken
Hoe hielden Neanderthalers zich warm, hoe voorkom je valpartijen op hoge naaldhakken, en kan het snelheidsrecord Speed Kite worden verbroken? Dat zijn de onderzoeksvragen die zijn bekroond met de 'Young Wild Ideas Award'. Deze prijs wordt regelmatig uitgereikt door het Delft Centre for Materials van de TU Delft aan studenten die het meest innovatieve idee hebben op het gebied van materialenonderzoek. De studenten krijgen op 11 oktober tijdens een feestelijke bijeenkomst ieder 10.000 euro uitgereikt om hun onderzoeksvoorstel uit te voeren.
Wei Chu zal verschillende soorten Neanderthaler nederzettingen bouwen en die ontwerpen aan testen blootstellen zoals een windturbine, om te kunnen meten hoe effectief het materiaalgebruik van deze oermens is geweest in het bewaren van de warmte in het ijzige klimaat van honderdduizenden jaren geleden. Joke Westra en Heleen Schnitger zullen onderzoeken of er een materiaal ontwikkeld kan worden dat op schoenzolen, ook modieuze naaldhakken, bevestigd kan worden dat valpartijen kan voorkomen zonder het schoenontwerp aan te tasten. En Rolf van der Vlugt gaat proberen door vernuftig materiaalgebruik het "Outright Speed Sailing Record", dat staat op 90.2 km/h, te breken met een Speed Kite.
Geldprijs
De geldprijs voor de winnaars wordt uitgereikt op 11 oktober om 16:00 uur in Collegezaal D van de Faculteit Mechanical, Maritime and Materials Engineering van de TU Delft (Mekelweg 2, Delft). Jan van Kranendonk en Lennart Schürg, winnaars van de vorige Young Wild Ideas Award, zullen tijdens de prijsuitreiking vertellen over hun ontwikkeling van de piepschuimsnijmachine die op maat gemaakte surfboards kan maken en nog veel meer.
Bloggen
Het Young Wild Ideas programma van het Delft Centre for Materials stelt studenten en medewerkers van de TU Delft in staat om ongebruikelijke onderzoekspaden op het gebied van materialen te starten of te verkennen. Originaliteit en innovatieve kracht van de voorstellen zijn hierbij graadmeters voor de beoordeling. Het programma stelt ¤10.000 per gehonoreerd voorstel beschikbaar. Op deze manier wordt creativiteit en ondernemingszin bij studenten en medewerkers gestimuleerd. De vorderingen van de Young Wild Ideas zijn te volgen op de blog van het Delft Centre for Materials:
Delft Centre for Materials
Het centrale onderzoeksprogramma van het Delft Centre for Materials voor de komende jaren is de ontwikkeling van intelligente, zelfherstellende materialen. Zelfherstellende materialen vormen een doorbraak in de bestaande 'man-made' materialen en zullen een belangrijke ontwikkeling zijn voor metalen, polymeren en civiele materialen zoals beton en asfalt.
Noot voor de pers:
Voor nadere informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Frank Nuijens, wetenschapsvoorlichter TU Delft
M: 06 14 01 51 18
E: f.w.nuijens@tudelft.nl
Een recent artikel uit het blad Delta over het onderzoek van Joke Westra en Heleen Schnitger is hier te lezen:
Technische Universiteit Delft