Vrouw en Pijn: thema 2007 van de Wereld Pijn Organisatie

05/10/2007 10:52



Nationaal PijnFonds



Vrouwen zijn echt anders

Vrouwen zijn anders. Gevoeliger. Is dit een vooroordeel of is het werkelijkheid? Recent medisch onderzoek toont in ieder geval aan dat vrouwen in het algemeen gevoeliger zijn voor pijn en lagere drempels hebben voor pijnprikkels. Het vooroordeel bij artsen dat vrouwen 'nu eenmaal gevoelig' zijn kan niet afgedaan worden als vaag gezeur. Door middel van hersenscans kan worden aangetoond dat pijn niet 'tussen de oren' zit maar wel degelijk wortelt in een heftiger pijnervaring.

Het groeiende inzicht dat vrouwen in het algemeen gevoeliger zijn voor pijn, meer pijn lijden, en in zo'n geval vaak niet de juiste diagnose en/of behandeling krijgen, is een reden voor de Wereld Pijn Organisatie (IASP, www.iasp.org) om het thema 'Vrouw en Pijn' wereldwijd op de kaart te zetten. Ook in Nederland is er op de Nationale Pijndag op 11 oktober aanstaande in Apeldoorn o.a. aandacht voor dit onderwerp. Zoals bepaalde ziekten meer slachtoffers maken onder mannen, zo zijn er ook aandoeningen die vrouwen vaker treffen. Dat geldt vooral voor pijnlijke chronische ziekten zoals fibromyalgie, prikkelbaredarmsyndroom, RSI, ME e.d. Is het toeval dat dit soort ziekten met een laag machogehalte door artsen vaak niet echt serieus worden genomen en weinig aandacht krijgen?

Enkele voorbeelden:

-Menstruatiepijn is voor veel vrouwen een maandelijks terugkerend probleem met vaak ernstige vermindering van kwaliteit van leven en arbeidsinzet. De geneeskunde heeft er nog geen goed antwoord op; pijnstillers en andere maatregelen helpen vaak maar matig. Een verschijnsel dat zoveel vrouwen zo frequent en langdurig in hun levensloop treft, rechtvaardigt meer wetenschappelijk onderzoek.
-Hoewel pijnloos bevallen tegenwoordig uitstekend en veilig mogelijk is, blijkt het, in tegenstelling tot in andere Europese landen, in veel Nederlandse ziekenhuis nog steeds lastig een epidurale verdoving ( ruggenprik) te krijgen. Bij een thuisbevalling is dat geheel onmogelijk. Veel andere alternatieven voor pijnbestrijding zijn er dan niet. Hoort het bij onze calvinistische traditie om bevallende vrouwen (onnodig) zoveel pijn te laten lijden?
-Artsen leren tijdens hun opleiding nadrukkelijk met welke hevige pijn een acuut hartinfarct gepaard gaat. Maar dat is dan wel het pijnpatroon zoals dat vooral bij mannen voorkomt. Bij vrouwen heeft die pijn een wat minder uitgesproken karakter en doet zich vaak op een andere plaats voor. Veel artsen weten dat niet en missen de diagnose met alle (soms fatale) gevolgen van dien.

De Nederlandse Vereniging ter Bestudering van Pijn en het Nationaal PijnFonds grijpen het jaarthema van de Wereld Pijn Organisatie aan om meer aandacht te vragen voor pijn bij vrouwen. De huidige, recente wetenschappelijke inzichten en kennis eisen een snelle mentaliteitsverandering. De Nationale Pijndag wordt mede georganiseerd door uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum.





http://www.pijnfonds.nl