Waterschap Vallei & Eem

langs randmeren en Eem

Meepraten over dijkverbetering langs randmeren en Eem

Op donderdag 11 en dinsdag 16 oktober kan iedereen zijn mening geven op twee inspraakavonden over de plannen om het gebied ten oosten van de Eem tegen overstromingen te beschermen. Tijdens die bijeenkomsten licht Waterschap Vallei & Eem het rapport toe over de milieueffecten van de alternatieven om de veiligheid van het Eemland te vergroten. Daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Tevens kan men op deze avonden zijn mening geven over dit onderzoek.

De eerste inspraakavond vindt plaats op donderdag 11oktober 2007 in de gereformeerde Scholengemeenschap Guido de Brès, Paladijnenweg 251 in Amersfoort. Op dinsdag 16 oktober 2007 is er een tweede bijeenkomst in de Mandemaaker, Kerkstraat 103 in Bunschoten. Beide bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur. Vanaf 19.45 uur is de zaal open.

Milieueffectrapportage (MER)
De dijken langs het Gooimeer, Eemmeer, Nijkerkernauw en de Eem voldoen niet meer aan de strengere wettelijke normen. Vooral bij hevige regenval en een harde noordwestenwind kunnen er problemen ontstaan. Als de dijken doorbreken, kan een deel van Amersfoort onder water komen te staan. Waterschap Vallei & Eem, Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht en Rijkswaterstaat IJsselmeergebied hebben zowel de algehele dijkverbetering als een waterkering bij de Stichtse of Hollandse Brug in combinatie met beperkte dijkverbetering laten onderzoeken. Dit vormt het eerste deel van een Milieueffectrapportage (MER). Een adviesbureau heeft onderzocht wat de effecten van de twee maatregelen zijn op landschap, cultuurhistorie, archeologie, natuur, bodem en water, en ruimtegebruik. Tevens is berekend wat de maatregelen gaan kosten. Belanghebbenden uit de regio zijn nauw bij het onderzoek betrokken.

Op basis van het eerste deel van de MER kiezen Waterschap Vallei & Eem, Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht en Rijkswaterstaat IJsselmeergebied voor dijkverbetering. Daarbij moet zo'n 24 kilometer dijk worden verbeterd Uit de MER blijkt dat de effecten op de omgeving in beide varianten nagenoeg gelijk zijn. Dijkverbetering biedt echter meer zekerheid voor de toekomst en het is uiteindelijk ook beter beheerbaar. Bovendien kost dijkverbetering minder dan een waterkering.

Dijkverbeteringsplan
De provincies Utrecht, Gelderland, Noord-Holland en Flevoland leggen dit besluit van de waterbeheerders nu ter inzage. De inspraak vormt het einde van de eerste fase van de MER. De provincies Utrecht en Gelderland stellen vervolgens richtlijnen op voor de tweede fase van de MER. Tijdens deze fase maakt het waterschap een dijkverbeteringsplan. In dat plan komt concreet te staan waar en hoe de dijk moet worden verstevigd of verhoogd.

Inspraakprocedure
Het is mogelijk om tot 4 november 2007 te reageren op het onderzoek naar de effecten op het milieu. Schriftelijke reacties kan men richten aan Gedeputeerde Staten van de Provincie Utrecht, t.a.v. mw. T. Buurman, postbus 80300, 3508 TH UTRECHT.

De stukken zijn in te zien op de provinciehuizen van Utrecht, Gelderland, Flevoland en Noord-Holland; bij de gemeenten Amersfoort, Bunschoten, Baarn, Soest, Eemnes, Huizen, Naarden, Muiden, Blaricum, Diemen, Putten, Nijkerk, Almere, Zeewolde en Amsterdam; en bij de kantoren van de Waterschap Vallei & Eem, Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht en Rijkswaterstaat IJsselmeergebied. Via de internetsite van Waterschap Vallei & Eem kan men de stukken raadplegen op www.wve.nl. Kies onder Actueel voor `projecten' en klik op het laatstgenoemde project. Hier is ook de laatste nieuwsbrief over dit project te vinden