Programma Week van de Geschiedenis 2007 bekend
20/09/2007 16:25
Anno
Willem van Oranje opent op 11 oktober om 11:00 uur de Week van de Geschiedenis in Het Prinsenhof in Delft. In zijn voormalige woning zal hij een bijzondere gast ontvangen en deze inwijden in het wonen in de 16de eeuw. De Week van de Geschiedenis vindt plaats van 12 tot en met 21 oktober 2007 en heeft dit jaar het thema 'Wonen in Nederland'. Van plaggenhut tot designvilla en van rijtjeshuis tot jachtslot: het ene wonen is het andere niet. Honderden culturele organisaties uit het hele land organiseren tijdens deze week leuke, leerzame én spannende activiteiten voor jong en oud over wonen door de eeuwen heen. Het volledige programma van de Week van de Geschiedenis is vanaf vandaag te zien op www.weekvandegeschiedenis.nl. De week wordt feestelijk afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 20 oktober in Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. De Week van de Geschiedenis wordt georganiseerd door Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis.
Programma vanaf vandaag online op www.weekvandegeschiedenis.nl
Vanaf vandaag is het volledige programma van de Week van de Geschiedenis te raadplegen op www.weekvandegeschiedenis.nl. Een aantal voorbeelden:
- In Overijssel neemt een verhalenverteller bezoekers mee in een oude Parijse stadsbus en brengt hen naar bijzondere historische plekken met mysterieuze verhalen.
- Wie durft, neemt plaats in de cel in Zaltbommel waar stadskluizenares Aleid van Veen zich in 1410 liet inmetselen.
- In Maastricht is de grotwoning waar Greetje Blanckers in 1887 werd geboren opnieuw ingericht.
- In de Enschedese wijk Roombeek die op 13 mei 2000 ten prooi viel aan de vuurwerkramp kunnen bezoekers wandelend met een handcomputer kennismaken met het verleden en heden van de wijk.
- Een 2,5 uur durende bustocht in Amsterdam leidt langs de veelheid aan verschijningsvormen van De Amsterdamse School.
- Het Gilde Leiden organiseert een rondwandeling door de oude ambachts- en industriewijk Pancras/Wevershuis.
- Een gratis downloadbare fietstocht voor een mp3-speler gaat langs 11 woonvormen in Almere terwijl stadsplanoloog Brans Stassen uitleg geeft.
- Gedurende een weekend herleven de middeleeuwen in Slot Loevestein.
- In het Vrouwenhuis in Zwolle maken kinderen een spannende tocht langs appeltjeszolder, aardappelkelder, badkamer, washok, tonnetje, kolenhok en Regentenkamer.
Een vast onderdeel van de Week van de Geschiedenis is de Landelijke Archievendag op 13 oktober 2007, een initiatief van Erfgoed Nederland.
Nacht van de Geschiedenis
De Week van de Geschiedenis sluit af met de Nacht van de Geschiedenis op 20 oktober in hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Speciale gasten deze avond zijn onder meer minister Ronald Plasterk, hoogleraar Nederlandse geschiedenis James Kennedy, de Britse historicus Simon Schama en auteur Geert Mak. De presentatie van de Nacht van de Geschiedenis is in handen van Matthijs van Nieuwkerk. Anno organiseert de Nacht van de Geschiedenis 2007 in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad, Andere Tijden, OVT, Letterkundig Museum, Geheugen van Nederland, Beeld en Geluid en de Koninklijke Bibliotheek. In een estafette-interview door het Historisch Nieuwsblad spreken redacteuren Maria van Haperen en Frans Smits met Herman Pley, Maarten Prak, Thomas von der Dunk, Piet de Rooy en Wim Willems, en een dubbelgesprek met de broers Vincent en Maarten van Rossem. Jan Marijnissen reikt op de Nacht van de Geschiedenis de Historisch Nieuwsblad/Volkskrantprijs uit. De prijs uit voor het beste historische boek van het afgelopen jaar. OVT, het radioprogramma over geschiedenis van de VPRO, interviewt diverse mensen waaronder de schrijver van het beste historische boek van dit jaar en Jan Marijnissen. Op zondagochtend 21 oktober om 10:00 uur worden de interviews tijdens de reguliere uitzending van OVT uitgezonden. Nelleke Noordervliet houdt dit jaar de Geschiedenis Nu!-lezing, over de stand van de geschiedenis in Nederland anno nu. Anno presenteert de Week van de Geschiedenisprijs, voor de meest aansprekende activiteit tijdens de Week van de Geschiedenis. Daarnaast bevat de Nacht debatten, een Easy History Lounge, de Canon Cocktail Bar, verschillende quizzen, essays en live muziek. Bovendien kunnen de bezoekers terug de schoolbanken in voor een 30 minuten durend Lesje Geschiedenis. Kaarten voor de Nacht zijn verkrijgbaar bij het Amsterdams Uitburo, telefoonnummer 0900-0191 of www.uitburo.nl. De toegangsprijs bedraagt 19,50 euro (exclusief bespreekkosten).
Boek 'Huiselijkheid, Nederlanders en hun interieur'
In het kader van de Week van de Geschiedenis brengen Historisch Nieuwsblad, Anno en VT Wonen het boek 'Huiselijkheid' uit. Aan de hand van 128 foto's schetst historica Marjolein van Rotterdam de veranderingen in de Nederlandse huiskamer. De opkomst en vervolmaking van het broodrooster, de radio, de televisie. Het verdwijnen van de staande klok en de hoogpolige tafelkleedjes. De introductie van de bruine en oranje plastic meubelen. De strakke zwart, wit en grenen interieuren. De opkomst van IKEA. We zien de huiskamers lichter, helderder worden. We zien hoe de mensen het poseren afleren. Een mooi tijdsbeeld, dat weemoedig stemt én een glimlach oproept. Met voorwoord van Jan des Bouvrie. Huiselijkheid is vanaf 8 oktober in de boekhandels van Nederland en Vlaanderen te koop (winkelprijs 14,95 euro).
Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis, organiseert de Week van de Geschiedenis 2007 in samenwerking met Erfgoed Nederland, de Nederlandse Museumvereniging en de Vereniging Openbare Bibliotheken. VT Wonen is hoofdsponsor van de Week van de Geschiedenis 2007. Anno is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Nationaal Historisch Museum.
http://www.weekvandegeschiedenis.nl