KNMG
KNMG congres Opleiden voor kwaliteit, hoe dokters goed opgeleid worden...en blijven
Datum 11-10-2007 t/m 11-10-2007
Locatie Domus Medica, Utrecht
Link www.knmg.nl/symposia
Opleiden voor Kwaliteit
Hoe dokters goed opgeleid worden...en blijven
Donderdag 11 oktober 2007, nieuwe Domus Medica, Utrecht
INLEIDING
Het KNMG congres 2007, het eerste dat in de nieuwe Domus Medica plaatsvindt, staat mede in het teken van het 75 jarig bestaan van de specialistenregistratie binnen de KNMG. Opleiden en kwaliteit staan centraal.
De KNMG is op diverse terreinen actief als het gaat om de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Zo ook op de gebieden opleiding en registratie.
De huidige KNMG-structuur voor beroepen en opleidingen (de colleges en registratiecommissies) is stevig verankerd in het medisch beroepsveld. Deze functie is een onmisbare schakel in de medische kwaliteitsketen waarvoor de beroepsgroep zelf inhoudelijk verantwoordelijk is. Andere onderdelen van die kwaliteitsketen zijn: specifieke eisen aan de eindtermen van de medische vervolgopleidingen, de uitvoering van de medische vervolgopleidingen, richtlijnen, gedragsregels, beroepscodes, deskundigheidsbevordering, functioneringsgesprekken, visitatie, patiëntveiligheid, zelfregulering en interne rechtspraak. Binnen een effectief, samenhangend en toetsbaar medisch kwaliteitsbeleid is de (her)registratie van specialisten een essentieel onderdeel, maar niet het enige. Daarom wordt op dit congres aandacht besteed aan het kwaliteits- en opleidingsbeleid in brede zin, zowel binnen als buiten de KNMG. Een buitengewoon belangrijk thema voor aios, opleiders, beleidsadviseurs, en beroeps- en brancheorganisaties in de zorg!
PROGRAMMA
09.30 uur - 11.00 uur Plenaire openingssessie
Opening door dagvoorzitter prof.dr Didi Braat, hoogleraar
voortplantingsgeneeskunde, UMC Nijmegen
Jaarrede door de voorzitter van de KNMG, Peter Holland
Toespraak door de Minister van VWS (is uitgenodigd) over het
kwaliteitsbeleid van de beroepsgroep en in dat kader de
specialistenregistratie KNMG
Keynote sprekers:
Prof. dr Otto Bleker, emeritus hoogleraar verloskunde en gynaecologie: Ontstaan, heden en toekomst van opleiding & registratie van specialisten.
Prof. dr Paul Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau: Het kwaliteitsbeleid van de beroepsgroep in breed perspectief
11.00 uur - 12.30 uur Parallelle workshops ronde 1
12.30 uur - 14.30 uur Informatiemarkt en lunch
14.30 uur - 16.00 uur Parallele workshops ronde 2
16.00 uur - 16.45 uur Plenaire slotsessie
Aanbevelingen voor het kwaliteits- en opleidingsbeleid van de
beroepsgroep
De Zilveren Zeepkist: verkiezing van het beste artikel in Medisch Contact
van het afgelopen jaar.
Overhandiging MC special specialistenregistratie
16.45 uur - 17.45 uur Afsluitende borrel
18.00 uur - 20.00 uur Buffet (op inschrijving)
WORKSHOPS
In het programma zijn twee ronden met workshops opgenomen. In totaal zijn er zes workshops, u kunt dus van de zes subsessie er twee kiezen.
Wilt u bij uw inschrijving uw voorkeur kenbaar maken?
* Modernisering van specialistenopleidingen: consequenties voor de inhoud van de opleiding. Wat betekent competentiegericht opleiden in de praktijk, het sturen op het leerproces etc. voor aios en opleiders.
* Modernisering van specialistenopleidingen: consequenties voor de organisatie. Wat betekent de modernisering voor de productie van de aios, voor de organisatie van de afdeling, voor het discipline overstijgend onderwijs, bezien vanuit de Raad van Bestuur, de specialist-opleider en de aios.
* Taakherschikking met andere beroepsgroepen: de gevolgen voor het toekomstig functioneren van specialisten in samenwerking en afbakening met andere beroepsbeoefenaren.
* Kwaliteit van de beroepsuitoefening van artsen, waarin drie perspectieven belicht worden: vanuit de beroepsgroep artsen, vanuit de zorgverzekeraars, en vanuit de zorgconsumenten / patiënten. Thema's zijn de herregistratie van specialisten, competentiegerichte nascholing, prestatieindicatoren en nadere eisen van zorgverzekeraars, eisen aan samenwerking en patiëntgerichtheid, eisen aan transparantie en verantwoording.
* Nascholing en accreditering: opvattingen over de waarde van geaccrediteerde nascholing binnen het kwaliteitsbeleid, de (on)wenselijkheid van accreditatie door wetenschappelijke verenigingen, de invloed van de industrie en zorgverzekeraars op de nascholing.
* De (im)migratie van artsen; grensoverschrijdend verkeer. Wat zijn risico's en dilemma's, o.a. voor artsen die in het buitenland hun opleiding willen doen, voor specialisten die zich in het buitenland willen vestigen en voor specialisten uit het buitenland die hier willen werken?
LOCATIE
Het symposium wordt georganiseerd in de nieuwe Domus Medica, gevestigd in het kantorenpark Papendorp.
Adres:
Mercatorlaan 1200
3528 BL Utrecht
INTERESSE
Indien u op de hoogte gehouden wenst te worden over het programma kunt u het interesseformulier invullen.
U ontvangt dan, zodra hier meer over bekend is een bericht.
Klik hier voor het interesse formulier.
INFORMATIE
Voor meer informatie kunt u terecht bij het congresbureau van de KNMG,
e-mail congresbureau@fed.knmg.nl