Nederland van slot, gemeenten kunnen doorbouwen

09/10/2007 19:12



VNG



Nederland van slot, gemeenten kunnen doorbouwen

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de Wet Luchtkwaliteit. Dankzij deze wet kunnen Gemeenten doorbouwen én de luchtkwaliteit verbeteren. Dit tot tevredenheid van de VNG. Dankzij de Wet Luchtkwaliteit en het daarbij behorende Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) kan verder gebouwd worden aan grote ruimtelijke projecten.

In gebieden waar de normen voor luchtkwaliteit niet worden gehaald (overschrijdingsgebieden) gaan betrokken overheden in gebiedsgerichte programma's de luchtkwaliteit verbeteren. Het NSL bevat zowel de ruimtelijke ontwikkelingen die de luchtkwaliteit verslechteren als de maatregelen die de luchtkwaliteit verbeteren. Het NSL zorgt ervoor dat overal de grenswaarden worden gehaald. De rijksoverheid coördineert het nationale programma. Uitgangspunt is dat de luchtkwaliteit in het gehele gebied per saldo verbetert en daarmee voldoet aan de Europese grenswaarden.

In de AMvB 'gevoelige bestemmingen' zal de minister nadere voorschriften vastleggen o.a. om kwetsbare groepen zoveel als mogelijk te beschermen tegen ongezonde lucht. Daarom zullen nieuwe scholen, kinderdagverblijven en verpleeghuizen op locaties waar sprake is van overschrijding van de grenswaarden voor de luchtkwaliteit voortaan 100 meter vanaf de snelweg en 50 meter vanaf de provinciale weg worden gebouwd.

De VNG overlegt op korte termijn met het ministerie over de invulling van de AMvB. Onze mening is dat er ook naar andere zaken moet worden gekeken, zoals de ruimte rondom de school en de bereikbaarheid met auto en openbaar vervoer. Het zijn afwegingen waar de gemeente rekening mee moet houden en die het beste door hen (samen met de GGD) gemaakt kunnen worden.