Radboud Universiteit Nijmegen


Nobelprijswinnaars pioniers nanomagnetisme

De Nobelprijs Natuurkunde 2007 is vandaag toegekend aan Albert Fert en Peter Grünberg voor de ontdekking van de 'giant magnetoresistance'. Met die ontdekking uit 1988 kon de opslagcapaciteit van harde schijven enorm worden vergroot. Fert en Grünberg zijn de pioniers van het moderne nanomagnetisme, vindt ook Theo Rasing, dé Nijmeegse deskundige op dit gebied. Hij noemt de prijs dan ook `zeer verdiend!'

Giant magnetoresistance is het effect dat zeer zwakke magnetische veranderingen leiden tot grote verschillen in elektrische weerstand in een systeem. Dat maakt een GMR-systeem tot de perfecte sensor om data uit te lezen van harddisks: data die magnetisch zijn opgeslagen, kunnen worden omgezet in een elektrische stroom.

Op het gebied van magnetische velden en het opslaan van data op harde schijven heeft de Radboud Universiteit ook deskundigheid in huis. Bijvoorbeeld Theo Rasing, hoogleraar Experimentele vastestoffysica. Rasing reageert per mail vanuit Berkeley, VS, waar hij is voor een workshop over Big Challenges for the Future. 'Gisteren werden Grünberg en Fert hier in een plenair verhaal nog aangehaald als de pioniers van het moderne nanomagnetisme. Hun ontdekking was niet alleen een geweldige fundamentele doorbraak, maar vindt tegenwoordig toepassing in alle harddiskdrives, namelijk als uiterst gevoelige sensor om de huidige, zeer kleine magnetische bits uit te kunnen lezen. Ik vind deze prijs zeer verdiend!"

Rasings collegaonderzoeker Alexy Kimel legt uit dat het onderzoek dat de wetenschappers van het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit doen niet zozeer in het verlengde ligt van het werk van de Nobelprijswinnaars, maar meer parallel loopt. 'We werken in hetzelfde vakgebied, maar aan een omgekeerd probleem, zou je kunnen zeggen. Fert en Grünberg hielden zich bezig met methodes om zonder magnetisch veld data weg te schrijven, wij houden ons bezig met methodes om data weg te schrijven. Dat kan, zoals wij hebben aangetoond, met licht.'

Kimel verwijst daarmee naar een publicatie van hemzelf, Rasing, Andrei Kirilyuk en Daniel Stanciu van afgelopen zomer. De Nijmeegse onderzoekers kwamen toen in het nieuws met het bericht dat magneten ompolen met licht wél kon - wat op zichzelf ook een doorbraak in de dataopslag betekent. Of het ook een Nobelprijs waard is, dat zal de tijd moeten leren.