Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 311 HZ
Datum: 9 oktober 2007

Minister bezoekt provincie Fryslân
Rouvoet enthousiast over Friese aanpak jeugdzorg

Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin is enthousiast over de Friese jeugdzorg. Dat zei hij maandag na een bezoek aan Fryslân, waar hij samen met gedeputeerde Piet Adema en diverse betrokkenen sprak over verschillende aspecten van jeugd- en jongerenproblematiek.

De minister liet zich met Adema uitgebreid informeren over het project Jong in Fryslân, het Jeugdloket Drachten, de aanpak van alcoholmisbruik onder jongeren en het voortijdig schoolverlaten. Jeugdzorg is een belangrijk issue op de politieke en maatschappelijke agenda.

Aanleiding voor het bezoek was het voornemen van het nieuwe programmaministerie voor Jeugd en Gezin om in het hele land Centra voor Jeugd en Gezin op te zetten. In Fryslân draaide op dat moment al het succesvolle project Jong in Fryslân, dat nauwe gelijkenis toont met de opzet van de beoogde centra. Ter illustratie werd een bezoek gebracht aan het jeugdloket Drachten. Rouvoet liet blijken dat hij zeer ingenomen was met de opzet van het jeugdloket. In zijn ogen is de samenwerking tussen de instanties in het jeugdloket een voorbeeld voor de Centra voor Jeugd en Gezin.

Er werd ook aandacht besteed aan het probleem van alcoholmisbruik. In het gemeentehuis in Kollum sprak de minister met enkele deskundigen over de aanpak van dit probleem. Ook bracht het gezelschap een bezoek aan een jongerenkeet in Oudwoude, waar de minister met enkele aanwezige jongeren sprak. Het bezoek werd afgesloten in Leeuwarden bij het Centrum Vakopleiding. Daar sprak men over het probleem van voortijdig schoolverlaten en hoe hier een draai aan gegeven kan worden. Ook sprak de minister met enkele jongeren die hier een vakopleiding volgen.

Rouvoet blikte aan het eind van de dag terug op een vruchtbare dag met een divers programma. De minister roemde vooral het feit dat de instanties in Fryslân zoeken naar waar ze elkaar kunnen versterken.


---- --