Kaalkap in Canada voor Nederlandse dagbladen

09/10/2007 09:15



St. Greenpeace Nederland



Persbericht, 9 oktober 2007

Kaalkap in Canada voor Nederlandse dagbladen

De drie grote Nederlandse krantenuitgevers PCM, Wegener en de Telegraaf Media Groep nemen af van een papierproducent die zich schuldig maakt aan grootschalige verwoesting van Canadese oerbossen. Kranten als NRC, Telegraaf en Volkskrant kunnen gedrukt zijn op papier dat rechtstreeks uit de oerbossen afkomstig is. Greenpeace heeft contact gehad met de drie uitgevers. Zij hebben schriftelijk tegenover Greenpeace verklaard niet te stoppen met het afnemen van Abitibi. Greenpeace wil dat de regering ingrijpt en ervoor zorgt dat er voor de Nederlandse import geen oerbos verdwijnt.

Abitibi heeft vergunningen om in de provincies Ontario en Quebec te kappen, waar nog maar een fractie van het oorspronkelijke oerbos over is. Satellietbeelden verzameld door Global Forest Watch laten zien dat van alle oerbossen onder beheer van Abitibi meer dan 74 procent gefragmenteerd en aangetast is door grootschalige kaalkap. Abitibi is in een langdurig conflict verwikkeld met de inheemse bevolking van Canada over het gebruik van de bossen.

Abitibi levert jaarlijks 26.000 ton krantenpapier aan Nederland en is daarmee de grootste Canadese leverancier van krantenpapier. Slechts een fractie van het krantenpapier van Abitibi is gerecycled: uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat het papier van Abitibi voor meer dan negentig procent uit nieuwe houtvezels bestaat.

Per jaar kappen bedrijven in Canada meer dan 700.000 hectare bos, een oppervlakte van twee-en-een-half maal de provincie Noord-Holland. Grote stukken bos worden verwoest voor kranten, boeken en toiletpapier. Canada bezit de grootste wouden van Noord-Amerika. Deze vormen het natuurlijke leefgebied voor bedreigde diersoorten als de lynx, de wolf en de kariboe. Het behoud van de oerbossen is essentieel voor hun voortbestaan.

Recent onderzoek in opdracht van Greenpeace laat zien dat de oerbossen wereldwijd behalve voor papier en hout ook massaal verdwijnen voor de import van vlees, soja en palmolie. Deze laatste twee zijn onzichtbare grondstoffen voor onze dagelijkse boodschappen. In de afgelopen tien jaar is meer dan 1,5 miljoen hectare bos verwoest voor de Nederlandse import van deze producten. Campagneleider Hilde Stroot van Greenpeace: "Als consument moet je erop kunnen vertrouwen dat er geen oerbos verdwijnt voor je krantje en er geen regenwoud is platgebrand voor je pindakaas. Het is nu niet mogelijk om verantwoord boodschappen te doen. Het is de hoogste tijd dat de overheid ingrijpt en zorgt dat de Nederlandse economie oerbosvrij wordt. Anders zien we straks door de boodschappen het bos niet meer."





http://www.greenpeace.nl/oerbosvrij