Ingezonden persbericht


Horeca klaar met Klink
Minister legt rookvoorwaarden naast zich neer

Woerden, 9 oktober 2007 - Koninklijk Horeca Nederland stopt haar steun aan de plannen van Minister Klink (VWS) voor het rookvrij maken van de horeca per 1 juli 2008. "Wij hebben onze medewerking verleend aan rookvrije horeca op voorwaarde dat minister Klink de strafbaarstelling en handhaving van een rookverbod heel goed zou regelen. Nu de minister blijkbaar niet van plan is hier ook maar iets mee te doen, zijn we er helemaal klaar mee", aldus Jeu Claes, directeur Koninklijk Horeca Nederland.

Jeu Claes: "Wij hebben ons altijd bereid getoond de minister te helpen met het invoeren van rookvrije horeca op 1 juli 2008. Koninklijk Horeca Nederland heeft de minister echter heel duidelijk gemaakt dat strafbaarstelling van de roker zelf, een noodzakelijke voorwaarde is voor een goede uitvoering van het rookverbod en het benodigde draagvlak bij de horecabranche. Nu de minister geen gehoor geeft aan deze hartenkreet, voelt Koninklijk Horeca Nederland er niets meer voor om de minister te helpen bij plannen die niet deugen."

Het is volstrekt onbegrijpelijk waarom minister Klink alleen de ondernemer wil beboeten als er iemand een sigaret opsteekt in zijn bedrijf. Uit onderzoek van TNS-NIPO - in opdracht van Koninklijk Horeca Nederland - blijkt dat 91% van de Nederlanders van mening is dat in ieder geval de roker zelf een boete moet krijgen. Slechts 5% is het met minister Klink eens dat uitsluitend de horecaondernemer een boete zou moeten krijgen.

Claes: "Wij snappen niet waarom minister Klink het horecaondernemers kennelijk zo moeilijk mogelijk wil maken. Wanneer een discotheekhouder op zaterdagavond 3.000 gasten heeft, werkt het een stuk beter wanneer op de bordjes verboden te roken staat: 'Bij overtreding krijgt u E 100 boete'. Het maakt echt geen indruk als er staat: 'Bij overtreding krijgt uw discotheek E 440 boete'. Het gevolg hiervan is dat de acceptatie van het rookverbod alleen maar moeilijker wordt. Bovendien is in andere landen een dergelijk boetesysteem van toepassing, maar de minister kijkt slechts naar enkele landen die alleen de ondernemer beboeten. "

De brancheorganisatie is daarnaast verbolgen over Klink's nieuwe ideetje voor een 'Code of Practice' als het gaat om roken op terrassen. Claes: "Koninklijk Horeca Nederland zal hier niet aan meewerken. Wat ons betreft is het zeer eenvoudig: buiten mag overal gerookt worden, behalve op terrassen die aan alle zijden zijn overkapt/afgeschermd. Dit is heel simpel vast te leggen in regelgeving. In het laatste algemeen overleg in juli bleek de Tweede Kamer hier ook voorstander van te zijn."

|                                                                    |
|Noot voor de redactie -