Heijmans N.V.

Dinsdag 9 oktober 2007
8 oktober 2007
OOG-AANPAK PETROCHEMIE VOORBEELD VOOR HEIJMANS BOUW Doel is om het aantal arbeidsongevallen verder te verminderen. Via het OOG-methode (Observatie Onveilig Gedrag) moeten medewerkers zich meer bewust worden van het belang van veilig werken. Daarnaast komt er via een wedstrijd extra aandacht voor het schoonhouden van de bouwplaats. Ook wordt ieder kwartaal een specifiek veiligheidsthema belicht, zoals werken op hoogte, voorkomen van fysieke belasting en gebruik van beschermingsmiddelen. Deze cyclus gaat van start met Schone Bouwplaats. De OOG-campagne gaat officieel van start op 9 oktober.

Uit cijfers van het kennisinstituut voor arbeidsomstandigheden Arbouw blijkt dat het werk in de bouw onveiliger en ongezonder is geworden. OOG voor veiligheid is onderdeel van een breed, twee jaar geleden opgezet actieplan binnen de Heijmans bouwdivisie om veiligheidsbewust handelen te stimuleren. Het uiteindelijke doel is om het ongevallenfrequentiecijfer (IF-cijfer: aantal ongevallen per miljoen gewerkte uren met een verzuimduur van minimaal één dag) van Heijmans Bouw voor 2010 onder de 8 te brengen. In 2006 was dit nog 10,3. Bij de start van het actieplan in 2005 was dit 13,3.

OOG-methode

Heijmans Bouw is de eerste aannemer die de veiligheidsmethodiek OOG invoert. Eerder werd het al succesvol toegepast in de petrochemische industrie. Het programma is gebaseerd op dagelijkse, tien minuten durende inspecties van de bouwplaats. Het zijn medewerkers van Heijmans of van een onderaannemer die de observaties uitvoeren. Zij beoordelen aan de hand van een formulier met twintig eenvoudige vragen de situatie op de bouwplaats. Daarmee wordt de eigen verantwoordelijkheid voor een veilige bouwplaats en werkwijze gestimuleerd.

Schoonste bouwplaats

Verder stimuleert Heijmans via een wedstrijd haar mensen om de bouwplaats schoon te houden Ook dit is een onderdeel van het streven om de werkplek veiliger te maken. De beoordeling vindt plaats op basis van veertien onderdelen, zoals het al dan niet aanwezig zijn van een deugdelijke afscheiding rond het bouwterrein, de opslag van materialen, het opruimen van restmaterialen en de toegankelijkheid van de bouwwegen. Twee maal per jaar zal in iedere regio in Nederland een prijsuitreiking plaatsvinden.