Unilever NV




Voorgenomen sluiting drie Unilever-fabrieken

09/10/2007 : In het kader van een Europees veranderprogramma om concurrentiekracht en groei te vergroten kondigt Unilever vandaag de voorgenomen sluiting aan van haar fabrieken in Delft, Loosdrecht en Vlaardingen.

In lijn met de in augustus aangekondigde plannen om de concurrentiekracht te vergroten en de groei te versnellen, maakt Unilever vandaag het voornemen bekend haar fabrieken in Delft, Loosdrecht en Vlaardingen eind 2008 te sluiten. Als gevolg daarvan zullen in totaal 474 banen vervallen. De drie andere Nederlandse fabrieken in Hellendoorn, Oss en Rotterdam blijven deel uitmaken van de Europese supply chain. Hier zal in de komende jaren de concurrentiekracht verder worden verbeterd, enerzijds door gerichte investeringen en anderzijds door mogelijkheden te benutten om de kosten verder te verlagen.

Achtergrond van dit voorgenomen besluit

Unilever heeft de afgelopen twee jaar een aanzienlijke verbetering van haar resultaten laten zien, onder meer door de implementatie van het `One Unilever'-programma, resulterend in een wereldwijde omzetgroei van 5,8% in de eerste helft van dit jaar. Onderdeel van Unilevers veranderprogramma is ook het herstructureren van de supply chain. In het licht hiervan heeft onder de Nederlandse fabrieken een grondig onderzoek plaatsgevonden. De conclusies uit het onderzoek hebben geleid tot het voornemen tot sluiting van de fabrieken in Delft, Loosdrecht en Vlaardingen. Voor alledrie de te sluiten fabrieken geldt dat zij structureel tegen hogere kosten produceren dan andere Unilever-fabrieken in Europa. Bovendien kampt Vlaardingen met structurele overcapaciteit.

Gevolgen herstructurering in Nederland

Unilever verwacht dat door de voorgenomen sluiting van de fabrieken in totaal circa 474 banen komen te vervallen, ongeveer een derde van alle fabrieksbanen bij Unilever Nederland. Het voornemen is dat de productie van de fabrieken die gaan sluiten wordt overgenomen door andere Unilever-fabrieken in Europa. De productie van Calvé Pindakaas die momenteel plaatsvindt in de fabriek in Delft, wordt overgebracht naar de fabriek in Rotterdam. Hierdoor zal ook een aantal banen van Delft naar Rotterdam verhuizen. De fabrieken in Hellendoorn, Oss en Rotterdam blijven deel uitmaken van de Europese supply chain. Zij blijven zich richten op het vergroten van de concurrentiekracht door kostenverlaging en efficiencymaatregelen. In de komende jaren zullen daar ook gerichte investeringen plaatsvinden.

Unilever in Nederland

Kees van der Waaij, voorzitter directie Unilever Nederland Holdings B.V.: "We realiseren ons dat dit voornemen een grote impact heeft op onze medewerkers in Nederland. Daarom vind ik het belangrijk te benadrukken dat Nederland voor Unilever een belangrijk land is en blijft. Daarvan getuigt de investering van meer dan EUR 60 miljoen die wij over de afgelopen vijf jaar in de fabrieken van Unilever in Nederland hebben gedaan, en uit het feit dat in Vlaardingen het grootste Research & Development Centre van Unilever wereldwijd staat met ruim 1.000 medewerkers en in Rotterdam ons Corporate Centre gevestigd is. In Hellendoorn staat dé Ben & Jerry's-ijsfabriek van Europa en de fabriek in Rotterdam is de grootste margarinefabriek ter wereld. Deze is aangewezen als innovatiefabriek op het gebied van margarine van Europa. Bovendien heeft Unilever Nederland de afgelopen twee jaar de sterkste omzetgroei van West-Europa laten zien. Om deze unieke positie vast te houden, is het belangrijk dat we blijven investeren in de concurrentiepositie van Unilever in ons land".

Het is zoals altijd Unilevers uitgangspunt mensen die het bedrijf moeten verlaten zoveel mogelijk te ondersteunen door onder meer het aanbieden van andere posities binnen Unilever, outplacement en/of training. Daarmee beoogt Unilever de negatieve gevolgen voor onze medewerkers en het aantal gedwongen ontslagen zo veel mogelijk te beperken. Wij starten nu een volledige overlegprocedure met de medezeggenschap. Met de vakbonden willen we een sociaal plan afsluiten.


- - - - -