Ingezonden persbericht


(persbericht 09.10.2007)

Protestoptocht na dode door opjaagbeleid illegalen

Afgelopen donderdagavond 4 oktober is een Ghanese man van 34 jaar, Michael Osey, om het leven gekomen na een val van de 7e verdieping van een flatgebouw. De Vreemdelingendienst was het huis in de flat Gravenstein A in de Bijlmer in Amsterdam binnengevallen op zoek naar mensen zonder geldige verblijfspapieren. Het is onduidelijk hoe de man ten val is gekomen, maar zeker is dat er een worsteling plaats heeft gevonden op het balkon van de woning. Michael overleed diezelfde avond in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Michael Osey was net twee weken vrij na 10 maanden vreemdelingenbewaring in Detentiecentrum Zeist. Hij bleek niet uitzetbaar en was daarom op straat gezet. Die avond was Michael op bezoek was bij een Ghanese vriend van hem, en dus toevallig in het huis aanwezig. Deze vriend, tot nog toe de enige getuige van het ongeval, is aangehouden vanwege het ontbreken van geldige documenten.

De familie van Michael werd op de hoogte gebracht van het overlijden van hun familielid door de aangehouden vriend, toen die vanuit vanuit het politiebureau mocht bellen. De politie zelf heeft pas drie dagen later de familie verwittigd toen de Rijksrecherche vragen kwam stellen over Michael. De Rijksrecherche doet momenteel onderzoek naar zijn dood. De politie zelf doet verder geen enkele mededeling over de zaak.

Het voorval heeft de Ghanese gemeenschap en vele anderen diep geschokt. Er heerst veel angst en onrust in de Bijlmer aangaande het politiebeleid. Geïllegaliseerden voelen zich niet langer veilig. Het voorval is een duidelijk voorbeeld van het opjagen van mensen zonder papieren in de deze buurt van Amsterdam. Onlangs nog vond een grootschalige razzia plaats op een Afrikaans feest in grand cafe Het Vervolg. Daarbij werden 110 mensen zonder papieren aangehouden, waarvan een groot deel inmiddels uitgezet is. Ook sinds die tijd hebben verschillende controles en arrestaties plaatsgevonden.

Met de ondertekening van het Prestatiecontract, waarbij de politie een financiële bonus krijgt voor het oppakken van 12.000 mensen zonder papieren, lijkt de jacht op hen definitief geopend. Dit leidt slechts tot veel criminalisering en racisme. Deze ontwikkelingen zijn zeer zorgwekkend te noemen.

Woensdag 10 oktober vindt vanaf 17uur een protestoptocht plaats. De route gaat van het verzamelpunt metrostation Ganzenhoef naar de plek waar Michael viel. Op deze plek zullen bloemen en kaarsen gelegd worden en zullen enkele toespraken gehouden worden. Vervolgens zal de stoet zich begeven naar het nabijgelegen politiebureau. Aldaar zal de noodzakelijke opheldering gevraagd worden over het gebeuren. De familie zal ook aanwezig zijn in de optocht. Voor deze betoging worden veel mensen verwacht.

Vrijdagochtend vindt de begrafenis van Michael plaats. Deze begint om 10 uur op Uitvaartcentrum Watergraafsmeer, Zaaiersweg 2 te Amsterdam. Ook daarbij zijn belangstellenden en pers van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Verdedig de rechten van migranten zonder papieren en vluchtelingen! Stop politierazzia's!

Campagne Stop Politierazzia's

Meer info:

All included, Esther: 020-3795236/ 06-17927551
Africa Roots Movement, Taiwo: 06-42190747
Regina: 06-20467799

meer info over de campagne op de website:
http://www.allincluded.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=104&Itemid=

(einde persbericht)

info@allincluded.nl
plantage doklaan 12
1018 CN amsterdam
tel 020-3795236