Groen!

Brussel, 9 oktober 2007

Zoveelste bewijs van gebrekkig energiebeleid

De CREG stelt dat, door een gebrek aan investeringen in de productie van stroom, België op korte termijn zou te kampen hebben met een stroomtekort. Voor Groen! is dit het zoveelste bewijs van het gebrekkige energiebeleid in ons land. Onze regeringen slagen er niet in om de energiebehoefte te doen dalen, evenmin slagen ze erin om de transitie in te zetten van vervuilende stroomopwekking naar propere, hernieuwbare energiebronnen. Nochtans maakt enkel een volgehouden politiek van energiebesparing, energie-efficiëntie en de omschakeling naar duurzame hernieuwbare energiebronnen dat ons land opgewassen is voor de grote energie-uitdagingen van de 21ste eeuw.

België blijft elk jaar meer stroom verbruiken. Nochtans kan op korte termijn heel wat op de elektriciteitsbehoefte worden bespaard. Wanneer de federale regering, net zoals in Californië is gebeurd, de 1 Watt-norm voor standby-verbruik voor elektrische apparaten had ingevoerd, dan zouden gezinnen met gemak 10% op hun elektriciteitsfactuur hebben bespaard. Hetzelfde is mogelijk in het bedrijfsleven. En met jaarlijks 40.000 gratis energieaudits én renteloze voorfinanciering van de aangeraden investeringen kon de Vlaamse regering energie-efficiënte renovatie voor elke verbouwer financieel haalbaar hebben gemaakt.

Ook binnen de elektriciteitsproductie zelf, is er een energierevolutie noodzakelijk en mogelijk: er is daarin geen plaats meer voor kerncentrales noch steenkoolcentrales, maar wel voor kleinschalige decentrale elektriciteitsproductie op basis van hernieuwbare energie, op maat van mens en milieu. Greenpeace gaf recent nog een rapport uit dat bewijst dat dergelijke post-fossiele energierevolutie niet alleen in België, maar zelfs op wereldschaal perfect haalbaar is.

De CREG geeft zelf aan dat de markt vast en zeker wacht op een definitieve beslissing over het al dan niet vasthouden aan de uitstap uit kernenergie, tenminste voor de centrales waarvan het scharnierpunt in 2015 ligt, want het wettelijk buiten dienst stellen van deze kerncentrales vereist bijkomende investeringen in productiecapaciteit om hun wegvallen te compenseren. Het vasthouden aan de uitstap is dan ook het beste signaal om investeerders met gerust gemoed te laten investeren in nieuwe, duurzame productiecapaciteit. De sluiting herzien, ondergraaft het broodnodige stabiele investeringsklimaat. De kernuitstap herzien kan dus moeilijk worden beschouwd als goed bestuur.

Tot slot pleit Groen! voor een uitgebalanceerd CO2-emissierechten allocatieplan dat voldoet aan de richtlijnen van de Europese Commissie. Enkel dan wordt investeren in besparingsmaatregelen en in duurzame hernieuwbare energie ook echt economisch interessant.

Tinne Van der Straeten, kamerlid Groen! Eloi Glorieux, Vlaams parlementslid Groen!