Leefbaar Utrecht

PERSBERICHT
Utrecht - 9 oktober 2007

Utrechtse gemeenteraad op het verkeerde been gezet?

De gemeenteraadsfracties van de VVD en Stadspartij Leefbaar Utrecht in Utrecht willen opheldering over uitspraken van de burgemeester en minister Ter Horst over het stopzetten van het burgemeestersreferendum in Utrecht.

Op donderdag 26 september 2007 debatteerde de Utrechtse raad over het stopzetten van het burgemeestersreferendum in Utrecht. Aan het eind van het debat verraste burgemeester Brouwer de gemeenteraad met de mededeling dat het referendum niet stop gezet kon worden. Zij kwam met deze mededeling nadat er ruim twee uur gedebatteerd was in de raad.

De burgemeester baseerde haar mededeling, naar eigen zeggen, op telefonische consultatie van de minister. De minister had een en ander laten uitzoeken door één van haar topjuristen. De conclusie luidde dat een eenmaal begonnen burgemeestersreferendum niet kon worden gestopt. De aanvragers van het debat, de fracties van Leefbaar Utrecht en de VVD, waren met name verbaasd omdat deze informatie in tegenspraak was met de uitspraak van de Utrechtse referendumcommissie. Deze commissie had vastgesteld dat de wet geen uitspraak doet over het stopzetten van een referendum dat op initiatief van de gemeenteraad is ingesteld.

Ook hadden beide fracties meerdere juristen geraadpleegd. Die consultaties tonen aan dat de stellige uitspraak van burgemeester Brouwer tijdens het debat op zijn minst aan ernstige twijfel onderhevig is. Daarom hebben de partijen minister Ter Horst vandaag in een open brief gevraagd om de door haar gehanteerde argumentatie met betrekking tot het stopzetten van het referendum schriftelijk aan de fracties te doen toekomen. De fracties willen de argumentatie door een aantal bestuursrecht deskundigen laten toetsen, opdat de situatie zoals deze zich in Utrecht heeft voorgedaan in de toekomst niet meer in andere steden zal voorkomen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Ingrid de Bondt, VVD Utrecht, 06 28225986

Vincent Oldenborg, Stadspartij Leefbaar Utrecht, 06 29184621

Met vriendelijke groet,

Bas Hendriksen
Beleidsmedewerker Stadspartij Leefbaar Utrecht
' 030 - 2861463
Op vrijdag 2 november 2007 bestaat Leefbaar Utrecht 10 jaar! Informatie over het congres en feest vindt u op www.leefbaarutrecht.nl !