Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

Jantje Beton

T.a.v. Mr. H.P. Kasbergen

Postbus 85233

3508 AE Utrecht

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van 23 juli 2007 PO/Z&O/2007/30730 7 juni 2007

Onderwerp
buitenspeelruimte brede scholen

Geachte heer Kasbergen,

Uw brief van 7 juni 2007 heb ik in goede orde ontvangen. In uw brief vraagt u aandacht voor (buiten)speelruimte voor kinderen op brede scholen. Om dat te kunnen realiseren vraagt u mij een aantal maatregelen te nemen.

Met u ben ik van oordeel dat kinderen zowel binnen als buiten voldoende speelruimte moeten hebben. Uw motto: `Samen spelen is leren samenleven' spreekt mij dan ook zeer aan.

Het realiseren van speelruimte voor kinderen is echter een zaak van het lokaal bestuur. Gemeenten hebben primair de verantwoordelijkheid om bij het plannen en ontwikkelen van nieuwe schoolgebouwen zorg te dragen voor voldoende buitenspeelruimte. Ook bij de inrichting van (nieuwe) wijken hebben gemeenten een verantwoordelijkheid ten aanzien buitenspeelruimte. Gegeven deze verantwoordelijkheidsverdeling is het voor mij niet mogelijk de maatregelen die u voorstelt, aan gemeenten voor te schrijven.

Gezien het belang dat ook ik hecht aan veilige en uitdagende speelplekken voor kinderen zal ik de komende tijd via de website www.bredeschool.nl periodiek aandacht besteden aan goede initiatieven op het gebied van inrichting en realisatie van (buiten)speelruimten.

Met vriendelijke groet,

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl E