Gemeente Breda

Definitief Ontwerp nieuwe station vastgesteld

Het college van Burgemeester en Wethouder van Breda stelt de Bredase gemeenteraad voor het Definitief Ontwerp (DO) voor de Openbaar Vervoer Terminal vast te stellen.

Het Definitief Ontwerp is een uitwerking van het op 29 juni 2006 vastgestelde Voorlopig Ontwerp van de architect Koen van Velsen. Het ontwerp past in het in mei vastgestelde Bestemmingsplan en Beeldkwaliteitsplan Stationskwartier. Het DO maakt deel uit van de overeenkomst die de Gemeente Breda zal sluiten met NSP en ProRail voor de realisatie van dit project.

Het plan behelst een geheel overkapte trein- en busterminal van 7.000 m2 met 9.000 m2 bijbehorende commerciële ruimten, 147 woningen, 22.000 m2 kantoren, 720 parkeerplaatsen op het dak en een bewaakte fietsenstalling van 2.900 m2. Door extra subsidie van het Rijk en de provincie Noord-Brabant heeft het ontwerp de kwaliteit gekregen die past bij de Nieuwe Sleutel Projecten, hetgeen zich vertaalt in bijzondere allure in het ontwerp: extra ruimten, luxere afwerking, meer comfort etc.

Veranderingen

Het ontwerp is nu verder uitgewerkt en er is een aantal aanpassingen gedaan in het ontwerp. Zo is het aantal woningen gewijzigd van 127 naar 147 en is de opzet van de kantoren gewijzigd vooruitlopend op de wensen van een mogelijke huurder. Ook de locatie van de bewaakte fietsenstalling is gewijzigd en de route er naar toe is verbeterd. Op verzoek van de raad is onderzocht of de fietsentree aan de zuidzijde kon worden verbeterd. Dit heeft geleid tot een verbeteringsvoorstel. De raad heeft besloten dit in het ontwerp te laten verwerken en het college opdracht gegeven binnen het project de benodigde extra gelden te vinden.

Aanbesteding

Verwacht wordt dat het werk in het eerste kwartaal van 2008 wordt aanbesteed. In het tweede kwartaal start vervolgens de uitvoering van het project. De werkzaamheden voor de ruwbouw van de tunnel zijn al aanbesteed. De voorbereidende werkzaamheden voor de uitvoering zullen eind van dit jaar nog starten. Volgens de huidige planning zal het hele Terminal complex eind 2011 gereed kunnen zijn.

Het college legt het definitief ontwerp op 16 oktober voor aan de commissie Milieu en Mobiliteit en op 18 oktober aan de gemeenteraad. De Klankbordgroepen in Belcrum en Spoorbuurt en het Bewonersplatform zijn eerder al geïnformeerd over het ontwerp.

Breda, 9 oktober 2007