Gemeente Bronckhorst

B en w stellen Wmo-beleidsplan vast

Raad bespreekt het plan in december

Sinds 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) landelijk ingevoerd. De gemeente Bronckhorst heeft zich in de afgelopen periode vooral gericht op de organisatie van de huishoudelijke verzorging voor inwoners die dit nodig hebben en het opzetten van het Wmo-loket in het gemeentehuis waar inwoners terecht kunen voor informatie en diensten. De Wmo is echter veel breder dan deze onderdelen. Om aan te geven hoe de gemeente Bronckhorst omgaat met de andere onderdelen uit de Wmo, zoals het bevorderen van de leefbaarheid en geestelijke gezondheidszorg, het ondersteunen van haar jeugd en vrijwilligers/mantelzorgers en het bieden van maatschappelijke opvang, is nu het Wmo-beleidsplan opgesteld. B en w hebben dit plan vandaag vastgesteld. De gemeente zet zich al op veel van deze terreinen in. In het Wmo-beleidsplan zijn de onderdelen samengebracht om de samenhang aan te brengen in het beleid en de voorzieningen, diensten en activiteiten die daar bij horen. De gemeenteraad bespreekt het Wmo-beleidsplan in december.

In het beleidsplan staan de uitgangspunten voor het Wmo-beleid in Bronckhorst voor de komende vier jaar. De gemeentelijke visie luidt dat de gemeente Bronckhorst een culturele en sociale samenleving met onderlinge betrokkenheid van alle inwoners stimuleert en daarbij extra aandacht heeft voor kwetsbare groepen. Uitgangspunt is dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun welzijn en zonodig ondersteuning vragen bij hun eigen sociale netwerk. Maar de Wmo heeft als doel dat iedereen mee moet kunnen doen, dus kwetsbare groepen, zoals mensen met bijvoorbeeld lichamelijke-, psychische- en opgroeiproblemen, kunnen bij de gemeente terecht voor ondersteuning om hun deelname aan de maatschappij mogelijk te maken. Voor de totstandkoming van het beleid zijn vorig jaar en dit jaar diverse bijeenkomsten en overleggen geweest met (cliënten-)organisaties, die betrokken zijn bij de Wmo. Inwoners en organisaties hebben aangegeven wat er leeft in Bronckhorst, wat zij verwachten van de gemeente en van zichzelf. Op die manier hebben de bijeenkomsten inzicht gegeven in het specifieke karakter van onze gemeente. De informatie uit die bijeenkomsten is gebruikt voor het Wmo-beleidsplan.

Actiepunten
In het beleidsplan staat wat de plannen van de gemeente zijn om de verplichtingen die de Wmo stelt uit te voeren. Zo wil de gemeente bestaande en nieuwe (kleinschalige) initiatieven door (lokale) organisaties mogelijk maken door deze te ondersteunen en te faciliteren en zorgen dat de bereikbaarheid van diensten zo goed mogelijk is, rekening houdend met het feit dat Bronckhorst een grote plattelandsgemeente is. Ook probeert de gemeente de onderlinge afstemming van diensten zo goed mogelijk te regelen, de cliënt moet centraal staan en met zo min mogelijk instanties te maken hebben.

Kortom de gemeente gaat onder meer het volgende doen: . In 2008 een visie opstellen waarin is aangegeven welke voorzieningen minimaal in de gemeente aanwezig moeten zijn, welke partijen hiervoor verantwoordelijk zijn, welke samenwerking wenselijk is, etc. . In 2008 moet ook een bedrijfsplan voor een Centrum voor Jeugd en Gezin opgesteld zijn. In 2009 moet het Centrum in Bronckhorst operationeel zijn. Het Centrum moet een laagdrempelige, toegankelijke en herkenbare voorziening zijn voor kinderen, jeugdigen, hun ouders/verzorgers en professionele organisaties en intermediairs en de volgende taken vervullen: jeugdgezondheidszorg, informatie en advies, signalering, toe leiden naar hulp, zorg coördineren en (licht) pedagogische hulp bieden. . Het Wmo-loket verder ontwikkelen, bijvoorbeeld door te bekijken of het loket voor iedereen goed toegankelijk is en of de diensten die het loket biedt voldoen aan de vraag van onze inwoners. . Samen met gemeenten in de regio zorgt de gemeente dat op het gebied van psychische gezondheidszorg de voorzieningen op peil zijn, bijvoorbeeld door samenwerkingsverbanden op het gebied van verslavingszorg en huiselijk geweld. . Om de werkzaamheden die vrijwilligers en mantelzorgers verrichten goed te kunnen ondersteunen, stelt de gemeente een vrijwilligerswerk- en mantelzorgbeleid op

Inspraak
Het Wmo-beleidsplan staat vanaf half oktober op de website www.bronckhorst.nl onder infobalie/plannen en projecten/wmo en ligt ook ter inzage in het gemeentehuis bij de afdeling Maatschappelijke ontwikkeling. Belangstellenden kunnen tot 2 november a.s. aan b en w hun reactie op het plan geven.

Hengelo Gld., 9 oktober 2007

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --