Provincie Drenthe

Besluitenlijst gedeputeerde staten 2007

GS-besluiten 9 oktober 2007

09 Oct 2007


1. Overname treindienst Zwolle Emmen
Gedeputeerde staten hebben besloten hun besluit tot overname van de treindienst Zwolle Emmen kenbaar te maken aan provinciale staten.


2. Concept Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2008 vastgesteld Gedeputeerde staten hebben het Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2008 vandaag in concept vastgesteld. Daarmee kan het uitvoeringsprogramma de inspraak in. Het ingezette beleid om jongeren vroegtijdig, adequaat en zo dicht mogelijk bij de plek waar dat nodig is te helpen blijft gehandhaafd. Wel legt het college extra accenten op ondersteuning bij de vorming van centra voor jeugd en gezin in de Drentse gemeenten, de relatie van lokaal jeugdzorgbeleid en onderwijs, de aanpak van wachttijden en de ontwikkeling van een nieuw signalering- communicatie- en registratiesysteem. Zie ook persbericht 07-135


3. Ondertekening Energieakkoord
Het college van gedeputeerde staten heeft, samen met de provincies Groningen, Fryslân en Noord-Holland, op 8 oktober een energieakkoord gesloten met het Rijk. Provinciale staten worden hier met een brief over geïnformeerd. Het akkoord houdt in dat de partijen zich inspannen om t.o.v. 1990 gezamenlijk een CO2-emmissiereductie te realiseren van 6% in de periode 2008-2012. Dat past in het Drentse collegeprogramma waarin de CO2-reductiedoelstelling van 30% staat in 2020 t.o.v. 1990. De doelstelling moet o.a. gerealiseerd worden door jaarlijks 2% energiebesparing te bewerkstelligen en het aandeel duurzame energie te verhogen naar 20%.


4. Provincie Drenthe steunt project `Pest aan asbest' De provincie Drenthe stelt voor 2008 en 2009 130.000 euro beschikbaar voor het verwijderen van asbestdaken uit de Drentse omgeving. De actie is gericht op het behalen van schaalvoordeel, preventieve handhaving en bewustwording van alle relevante partijen. Het geld dat de provincie Drenthe ter beschikking stelt, komt ten goede aan het verder verlagen van het verwijderingstarief. De actie is opgezet door het Samenwerking Handhaving Drenthe en wordt in samenwerking met Land- en Tuinbouworganisatie Noord Projecten uitgevoerd.


5. Onderwijspakket over aardkundige waarden Het consulentschap IVN gaat een onderwijspakket samenstellen over de aardkundige waarden van Drenthe. Het college heeft hier ruim 62.000 euro voor. Het programma heeft tot doel de kennis en betrokkenheid van kinderen over bodem, landschap en natuur in hun omgeving te vergroten. Het programma wordt gefinancierd uit het Provinciaal Meerjarenprogramma voor het landelijk gebied.

Eerder genomen besluiten

Bestemmingsplan Schoonoord, gemeente Coevorden
Gedeputeerde staten hebben besloten het bestemmingsplan van de gemeente Coevorden gedeeltelijk goed te keuren. Het bestemmingsplan is opgesteld om de bestaande situatie van de kern Schoonoord van een actueel planologisch kader te voorzien. Goedkeuring is onthouden aan een deel van de plankaart voor zover het de uitbreiding betreft van een agrarisch bouwvlak wegens het ontbreken van een ruimtelijke afweging. Daarnaast is geen goedkeuring gegeven voor een wijzigingsmogelijkheid voor het wijzigen van een deel van de archeologievoorschriften.

Bestemmingsplan De Citadel, gemeente Assen
GS hebben besloten het bestemmingsplan van de gemeente Assen goed te keuren. Het plan voorziet in een herontwikkeling van een deel van de binnenstad van Assen, dat globaal wordt begrensd door de Rolderstraat, Kloekhorststraat en Jan Fabriciusstraat. Met de uitvoering van het bestemmingsplan kan een forse kwaliteitsverbetering van het gebied plaats gaan vinden. Daarvoor zal ondermeer een groot aantal panden worden gesloopt en zal er een nieuw complex verrijzen dat bestaat uit winkelvoorzieningen, woningen en een ondergrondse openbare parkeergarage.

Vragen over intensieve veehouderij
Gedeputeerde staten hebben in een brief gereageerd op schriftelijke vragen over de de rol van de provincie ten aanzien van intensieve veehouderij in Drenthe door de Groenlinks-fractie. De vragen zijn per brief beantwoord en toegezonden naar de leden van provinciale staten.

Tweede Bestuursrapportage 2007 vastgesteld
GS hebben de 2e Bestuursrapportage 2007 vastgesteld. Daarin wordt een beeld gegeven van de voortgang van het uit te voeren beleid en van de financiële verwachting voor de rest van het jaar. Tevens is de daarbij behorende 10e wijziging van de Begroting 2007 vastgesteld.