CDA Statenfractie Gelderland

PERSBERICHT

CDA, PvdA en de ChristenUnie geven voor 2008 voorrang aan veilige en goed onderhouden provinciale wegen.

De provincie Gelderland is verantwoordelijk voor 1.200 kilometer provinciale wegen en fietspaden. Voor de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie staat voorop dat de kwaliteit van de wegen minimaal gehandhaafd moet blijven en waar mogelijk verbeterd moet worden. Daarnaast zullen zij Gedeputeerde Staten (op 31 oktober) via een motie oproepen het nog vast te stellen uitvoeringsprogramma van een goede en haalbare financiële dekking te voorzien.

Dit najaar wordt door Gedeputeerde Staten een uitvoeringsprogramma gepresenteerd voor het beheer en onderhoud van de wegen en fietspaden. Een onderzoek naar de kosten heeft in 2007 plaatsgevonden. De verwachting is dat extra geld nodig is om de wegen op een basiskwaliteitsniveau te houden. Hierbij wordt ook het onderhoud aan duikers, bruggen, viaducten en het groen langs de provinciale wegen betrokken.

Tijdens de Statenvergadering van 31 oktober wordt de begroting 2008 behandeld. Het uitvoeringsprogramma beheer en onderhoud provinciale wegen en fietspaden is op dat moment nog niet bekend. Het college van GS zal dit rond de jaarwisseling presenteren. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie geven prioriteit aan de provinciale wegen. De leefbaarheid, verkeersveiligheid en de doorstroming zijn voor de inwoners, bezoekers én de economie van Gelderland immers van groot belang.

Van de Gelderse provinciale wegen is in 2007 65% van de wegverharding goed, 27% matig en 8% slecht (volgens landelijke criteria). Voor 2008 wordt door Gedeputeerde Staten voorgesteld om hetzelfde niveau als in 2007 te behouden. De resultaten van het uitvoeringsprogramma zijn in dit beleidsstreven nog niet meegenomen. De coalitiepartijen willen de komende jaren minimaal hetzelfde niveau handhaven. Feitelijk is volgens de coalitiepartijen het streven om deze Statenperiode de 8% aan slechte wegverharding minimaal m te zetten naar de categorie "matig" en het percentage goede wegverharding ook te laten toenemen.

Tijdens de begrotingsbehandeling zullen de coalitiepartijen Gedeputeerde Staten via een motie opdragen nadrukkelijk rekening te houden met de uitkomsten van het nog te presenteren uitvoeringsprogramma. In de voorjaarsnota 2008 dienen Gedeputeerde Staten duidelijk te maken op welke wijze zij dekking willen geven aan het uitvoeringsprogramma.