6 mi ljoen Iraakse kinderen deze week terug naar school 09 oktober 2007, Amman/Bagdad/Erbil - Bijna 6 miljoen Iraakse kinderen keren deze week terug in de schoolbanken. Het is te danken aan de inspanningen van ouders, docenten en lokale autoriteiten dat de scholen in Irak nog steeds open zijn.

Het nieuwe schooljaar volgt op een zeer onrustige periode, en dat is ook duidelijk merkbaar in het onderwijs. In 2006 behaalde nog maar 60 procent van de eindexamenkandidaten het middelbareschooldiploma. Afgelopen zomer daalde dit cijfer tot onder de 40 procent. Nog zorgwekkender is dat slechts 28 procent van de 17-jarige kinderen eindexamen heeft gedaan. Men hoopt wel dat dit percentage nog zal stijgen door een extra ingepland examen.

Steeds minder kinderen naar de basisschool Unicef heeft in 2006 samen met de Iraakse overheid een onderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek dat in 2005, toen het geweld nog niet zo was geëscaleerd en er nog geen mensen op de vlucht waren, ook al 1 op de 6 kinderen niet naar de basisschool ging. Berichten uit de gemeenschappen doen vermoeden dat dit aantal sindsdien in veel gebieden is toegenomen, als gevolg van toegenomen onveiligheid, beperkende maatregelen, aanslagen op scholen en bedreiging van leraren.

Daarnaast hebben 220.000 kinderen in de schoolgaande leeftijd sinds 2006 hun huis moeten verlaten. Veel van hen konden halverwege het schooljaar niet meteen instromen op een school in hun nieuwe woonomgeving. Deze kinderen hebben vaak maandenlang geen les gehad.

Wat doet Unicef?
Gedurende de zomer heeft Unicef het Iraakse ministerie van Onderwijs geholpen om de vooruitzichten voor het komende schooljaar te verbeteren. De procedures zijn aangepast, zodat kinderen die gevlucht zijn eenvoudiger kunnen instromen op een nieuwe school. Ook zijn er nieuwe leraren aangesteld op de overvolle scholen. Unicef en haar partners helpen bij de opbouw van verwoeste scholen, en zorgen voor extra klaslokalen en sanitaire voorzieningen. Verder krijgen de leraren cursussen om psychosociale zorg te kunnen bieden aan de vele kinderen die met angsten en verlies te maken hebben.

Samen met lokale gemeenschappen zorgt Unicef ervoor dat kinderen die niet naar school kunnen - omdat het gewoonweg te gevaarlijk is, of omdat ze op de vlucht zijn - thuis onderwijs krijgen. 20.000 kinderen die hun school niet hadden afgemaakt, worden geholpen met een speciaal versneld onderwijsprogramma.

Volgens Roger Wright, Unicef-vertegenwoordiger in Irak, is er op dit moment geen betere investering mogelijk in Irak dan de investering in kinderen en onderwijs.