Gemeente Nijmegen

persbericht

9 oktober 2007

Nijmegen stimuleert schaatsen in Triavium

De gemeente wil de belangstelling voor schaatsen in Nijmegen vergroten. Daarom komt er een prestatieovereenkomst met het Triavium voor de subsidie die de ijsbaan krijgt. Zo moet de kunstijsbaan goed beschikbaar zijn voor verenigingen en verwacht de gemeente meer promotie en activiteiten voor de jeugd. Op 1 oktober is het schaatsseizoen begonnen.

Binnen het subsidiebeleid sluit Nijmegen met grote instellingen meerjarige budgetovereenkomsten. Daarin worden afspraken vastgelegd over de prestaties waaraan de ontvanger van de subsidie moet voldoen. Het Triavium krijgt jaarlijks subsidie voor de ijsbaan. Daar komen nu concrete prestaties tegenover te staan. Voor de periode van 2008 tot 2011 is de subsidie jaarlijks ruim een miljoen euro. Vanwege de brand vorig jaar werd 2006/2007 een verloren schaatsseizoen. Met de vierjarige overeenkomst wil de gemeente ook een nieuwe impuls geven aan de Nijmeegse schaatssporten.

Op dit moment is 30% van de schaatsers bij het Triavium afkomstig uit Nijmegen. De overige bezoekers komen uit de regio. Met verschillende activiteiten zal de ijsbaan in de komende jaren proberen meer Nijmegenaren aan het schaatsen te krijgen. Daarbij ligt de nadruk op promotie bij de jeugd en zoekt de ijsbaan samenwerking met verenigingen en scholen. IJshockey in Nijmegen kan worden versterkt, onder andere met een doorlopende lijn van jeugdijshockey naar het professionele team. Ook dient de baan op acceptabele uren ter beschikking te zijn voor verenigingen.

Het sportbeleid van Nijmegen heeft als filosofie dat topsport het uithangbord is in de stimulering van breedtesport. Daarom zullen bij de promotie van de ijsbaan ook de professionele langebaanploegen die in het Triavium schaatsen, meer zichtbaar worden.

Burgemeester en wethouders hebben nu het kader vastgesteld met doelen en uitgangspunten voor de subsidiëring van de ijsbaan. Als de gemeenteraad daarmee instemt volgt de meerjarige overeenkomst met het Triavium.