Nederlandse Hartstichting

Nieuw onderzoek: gezondheidswinst voor meerokers door rookvrije gebouwen
9-10-2007
Eenduidige wetgeving helpt aantal hartinfarcten verminderen

Den Haag, 9 oktober 2007 - De Nederlandse overheid heeft met het rookvrij maken van de horeca een unieke kans om het aantal hartinfarcten verder te verminderen. Dat stelt de Nederlandse Hartstichting na publicaties over nieuw onderzoek. In de staat New York is het aantal ziekenhuisopnamen voor hartinfarcten met acht procent verminderd door krachtige wetgeving waarbij het roken aan banden is gelegd.

In de Amerikaanse staat New York is sinds juli 2003 een wet van kracht die recht geeft op schone lucht in gebouwen. Nieuw onderzoek toont aan dat dankzij deze wetgeving niet-rokers minder worden blootgesteld aan sigarettenrook en hun gezondheid als gevolg daarvan verbeterd is. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het 'American Journal of Public Health'. In 2004 waren maar liefst 3.813 minder 'extra' ziekenhuisopnamen voor hartinfarcten nodig. De acht procent vermindering komt bovenop de verbeterde behandelmethoden en reguliere trend. Op jaarbasis scheelt dit de staat New York al gauw 56 miljoen dollar aan ziektekosten.

Het onderzoek toont aan dat goede eenduidige wetgeving helpt om risicofactoren te verminderen en gezondheid te bevorderen. De resultaten van het Amerikaanse onderzoek sluiten aan bij eerdere onderzoeken die in verschillende Europese landen zijn gedaan. Cijfers in Schotland (StOPIT) tonen aan dat in een jaar tijd het aantal hartinfarcten en vaatziekten is gedaald met zeventien procent. In Italië is op 10 januari 2005 een rookverbod in de horeca ingegaan waarna het aantal mensen die met een acuut hartinfarct in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, met elf procent daalde (European Heart Journal).

De Nederlandse Hartstichting ondersteunt het streven van minister Klink om met de horeca per 1 juli 2008 ook de kunst, cultuur en sportsector rookvrij te maken. Het is een duidelijk signaal en daarmee wordt invoering en handhaving van de eenduidige regelgeving vereenvoudigd. De Gezondheidsraad toonde al in 2003 aan dat meeroken in ons land jaarlijks duizenden sterfgevallen aan hartaandoeningen kost. De omvangrijke gezondheidsschade van meeroken was een belangrijke reden om op 1 januari 2004 de rookvrije werkplek wettelijk verplicht te maken. Alleen in de horeca is dat nog niet geregeld. Invoering van rookvrije horeca levert direct minder hartinfarcten op en is dus uiterst noodzakelijk.

Jaarlijks sterven in Nederland 20.000 mensen door roken. De mensen overlijden als gevolg van een aan roken gerelateerde ziekte (zie PDF voor tabel).