Milieudienst Rijnmond

Stankcode ingetrokken

09.10.2007 14:00

Vanmorgen om 09.00 uur heeft de DCMR Milieudienst Rijnmond stankcode 1 ingetrokken. Op dit moment is er een overgang naar onstabiel weer. De luchtvochtigheid is sterk gedaald en in de loop van de dag zal de wind aanwakkeren.

Aantal meldingen beperkt gebleven

Omdat de weersomstandigheden veranderd zijn, is de stankcode op dit moment niet meer nodig. In totaal heeft de meldkamer van de DCMR tegen de twintig meldingen ontvangen over olie- en gaslucht. Deze meldingen kwamen voornamelijk uit het zuidelijk Rijnmondgebied.

Code 1 is voorwaarschuwing aan industrie

Stankcode 1 werd op vrijdagmiddag 5 oktober om 14.00 uur ingesteld voor de industrie in het hele Rijnmondgebied. De code werd uitgegeven omdat het aanhoudend stabiel weer was met weinig wind en een hoge vochtigheidsgraad. Bij dit weertype verspreiden de rookgassen van industrie en verkeer zich minder goed dan anders, met stankoverlast als gevolg. Code 1 is een voorwaarschuwing aan de industrie. Bedrijven moeten dan het laden en lossen van stinkende producten aan de DCMR doorgeven. Verder moeten zij alert zijn bij stankveroorzakende werkzaamheden, zoals het schoonmaken van installaties. Met het instellen van een code wil de DCMR voorkomen dat de situatie verergert.

Meer informatie is te lezen in eerdere publicaties op deze website op vrijdag 5 oktober en maandag 8 oktober.