Gerechtshof Arnhem


Gerechtshof Arnhem staat rioolrechtheffing gemeente Nijmegen toe

De belastingkamer van het gerechtshof Arnhem heeft in drie zaken van inwoners van Nijmegen beslist dat de wijze waarop de gemeente Nijmegen vanaf 2006 rioolrecht heft door de beugel kan.

De gemeenteraad van Nijmegen heeft eind 2005 het volgende besloten:


- met ingang van 1 januari 2006 wordt enkel nog rioolrecht geheven van eigenaren van woningen of panden; huurders ontvangen vanaf 2006 geen aanslag rioolrecht meer;


- de tarieven van het rioolrecht zijn verhoogd en volledig kostendekkend gemaakt; hierdoor worden de kosten van het gemeentelijke rioolstelsel niet meer voor een deel betaald uit de algemene middelen van de gemeente;


- de hoogte van de tarieven rioolrecht is gekoppeld aan de WOZ-waarde.

Enkele eigenaren van panden in de gemeente Nijmegen hebben bij de belastingrechter beroep ingesteld tegen de aan hen voor het jaar 2006 opgelegde aanslag rioolrecht. Zij hebben er bezwaar tegen dat de gemeente de kosten van het rioolstelsel alleen op eigenaren verhaalt en huurders daarvan vrijstelt.

Bij de rechtbank
De Rechtbank Arnhem heeft op 16 april 2007 geoordeeld dat een heffing van rioolrecht alleen van eigenaren in strijd is met het evenredigheidbeginsel. De rechtbank heeft daarop de Verordening rioolrecht 2006 van de gemeente Nijmegen ongeldig verklaard. De gemeente Nijmegen heeft tegen de uitspraak van de rechtbank hoger beroep ingesteld bij het Gerechtshof Arnhem.

Bij het gerechtshof
Het Gerechtshof Arnhem heeft in drie uitspraken op 9 oktober 2007, anders dan de rechtbank, beslist dat de wet een gemeente vrijlaat om ervoor te kiezen rioolrecht te heffen van alleen eigenaren of daarnaast ook van huurders. Het gerechtshof gaat in zijn uitspraak uitvoerig in op het ontstaan van de rioolrechtbepaling in de gemeentewet. Het hof verwijst ook naar eerdere uitspraken van de Hoge Raad der Nederlanden. Het gerechtshof heeft vervolgens beslist dat de gemeente Nijmegen niet heeft gehandeld in strijd met de gemeentewet door alleen van eigenaren van panden rioolrecht te heffen en huurders van die heffing vrij te stellen.

Op verzoek van de gemeente Nijmegen heeft het gerechtshof de zaken versneld behandeld. De wet voorziet in een procedure voor versnelde behandeling.

Einde bericht

LJ Nummer

BB5160

Bron: Gerechtshof Arnhem Datum actualiteit: 9 oktober 2007 Naar boven