Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


Persberichten St Jansdal

Gift Henk Bakker voor kinderchemokamer St Jansdal; Wedstrijd megatekening Harderwijker haven levert 1000 euro op (09-10-2007)

In een ânu nog- standaard verpleegkamer op de kinder - en tienerafdeling van het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk overhandigde Henk Bakker een gift van 1.001,10 euro. Dit bedrag is het resultaat van een prijsvraag over zijn megatekening van de haven van Harderwijk. Het is bestemd voor de inrichting van een speciale kinderchemokamer op de kinder- en tienerafdeling in het Harderwijker ziekenhuis.

Prijsvraag
Deze zomer stond Henk Bakker tijdens de Hanzedagen en de Visserijdag in Harderwijk met zijn een megatekening bij de oude haven. Voor 1 euro konden bezoekers raden hoeveel uur er aan dit gezicht op de Harderwijker haven gewerkt was. De winnaar van de prijsvraag wordt deze week bekend gemaakt.

Grote wens
Dick van Boven, hoofd van de kinder- en tienerafdeling, nam de gift dankbaar in ontvangst. Hij is bijzonder blij omdat een kinderchemokamer een lang gekoesterde wens is. âOp dit moment is er geen aangepaste behandelkamer om kinderen met kanker onder de juiste omstandigheden in Harderwijk te behandelenâ, aldus van Boven. âZe moeten nu nog voor de start van hun behandeling naar Utrecht of Amsterdam. De behandelingen zijn sowieso al heel belastend voor het kind en de ouders en soms moeten ze voor een behandeling van een uurtje door lange files naar Amsterdam en weer terug. Een voor de toepassing van chemotherapie aangepaste kinderkamer op de afdeling zou een enorme verbetering zijnâ.

Kinderchemokamer
Twee stagiaires HBO-V stippelen als afstudeeropdracht een detailplan voor de inrichting van de kinderchemokamer uit. Omdat er chemische stoffen gebruikt worden, zijn een aangepaste vloerbedekking en goed ventilatiesysteem onmisbaar. Een kindvriendelijke inrichting met mooie kleuren en bijvoorbeeld een âplaystationâmoet wat angst wegnemen en afleiding bieden. Gemiddeld worden jaarlijks tien kinderen met verschillende vormen van kanker in het St Jansdal behandeld. De frequentie en duur van de behandeling is afhankelijk van de soort aandoening. Soms duurt het een half jaar en soms moet een kind een jaar lang terugkomen.

Stichting Vrienden van het St Jansdal
Om de bestaande ruimte helemaal geschikt te maken als kinderchemokamer, is een bedrag van 10.000 euro begroot. Henk Bakker hoopt dan ook dat zijn initiatief navolging vindt en andere mensen ook zullen helpen om dit streefbedrag te bereiken. De Stichting Vrienden van het St Jansdal ondersteunt zijn initiatief van harte. Speerpunt van de vriendenstichting was de afgelopen jaren om uit giften en donaties voorzieningen te realiseren die angst verminderen bij kinderen. De komende tijd zal daarnaast ook aandacht worden geschonken aan voorzieningen voor ouderen.

Voor meer informatie en giften: Margriet Mulder, 0341-463587 (maandag en donderdag).

---