Gemeente Delft

Reactie gemeentebestuur op sluiting Calvé-fabriek

Het gemeentebestuur van Delft betreurt de voorgenomen sluiting van de Calvé-fabriek in Delft. Delft en Calvé zijn al honderdtwintig jaar met elkaar verbonden. Het bestuur vindt het dan ook bijzonder jammer dat Unilever het voornemen heeft na zo'n lange tijd Delft te verlaten.

Unilever geeft aan dat de hoge productiekosten een van de redenen is voor de voorgenomen sluiting (eind 2008) van de vestiging in Delft. Het verplaatsen van productiebedrijven is een ontwikkeling die niet uniek is voor Delft. Deze trend is in Delft al decennialang zichtbaar. De voormalige Nederlandse Kabelfabriek (NKF) en Delft Gelatine waren, net als Calvé, grote werkgevers binnen Delft maar zijn inmiddels sterk afgeslankt of zelfs helemaal uit Delft vertrokken.

Delft heeft op deze ontwikkeling vijftien jaar geleden een antwoord geformuleerd: Delft Kennisstad. Innovatie is het sleutelwoord voor nu en de toekomst.

De vestiging in Delft biedt werkgelegenheid aan 173 mensen. Een deel van de banen gaat naar Rotterdam. Het gemeentebestuur heeft contact met de directie van de Unilever-vestiging in Delft over de gevolgen van de voorgenomen sluiting.

Het gemeentebestuur rekent erop dat Unilever, als goede werkgever, de mensen die het bedrijf moeten verlaten elders aan een baan helpt.

Voor veel Delftenaren is de geur van Calvé 'thuiskomen'. Dat gevoel zal Delft na 2008 mogelijk moeten missen. Het gemeentebestuur leeft erg mee met de mensen die bij de Delftse vestiging werken.

Noot voor de redactie (