Wetterskip Fryslân

Bijdrage Wetterskip aan Elfstedenvaarroute

Leeuwarden, 9 oktober 2007
nr. 07-44/PL

Wetterskip Fryslân draagt ruim een miljoen euro bij aan het project Noordelijke Elfstedenvaarroute. Dat heeft het dagelijks bestuur vandaag besloten. Het geld van het waterschap wordt besteed aan onder andere de aanleg van vispassages en natuurvriendelijke oevers en de automatisering van sluizen.

Het project van het bevaarbaar maken van de Noordelijke Elfstedenvaarroute is al enkele jaren in voorbereiding. Wetterskip Fryslân maakt deel uit van de stuurgroep die het plan begeleidt. In de ontwerpfase zijn er eisen gesteld aan het vaartraject om de waterschaptaken goed uit te kunnen voeren. Via het project kan het waterschap nu een aantal doelstellingen realiseren of verbeteren. Dat geldt ook voor integrale doelstellingen op het gebied van recreatie en natuur.

De nieuw te bouwen sluizen bij Wier en Oude Leije zullen worden geautomatiseerd, waardoor het peilbeheer in de polder beter beheersbaar is. Door deze automatisering wordt het passeren van de sluizen voor de recreant gemakkelijker en veiliger. Bij Oude Leije komt een vispassage en de bestaande bij Wier wordt verbeterd. Beide locaties zijn belangrijk voor de vistrek tussen het polderwater, boezemwater en de Waddenzee.

Daarnaast wordt de inlaat bij Wier geheel opgeknapt. Deze voorziening is bedoeld voor het inlaten van water in het gebied. In de gedeeltes van de watergangen waar verbredingen en passeerstroken komen, worden natuurvriendelijke oevers aanlegd. Dat zijn brede stroken riet die naast een oeverbeschermende functie ook een natuurdoel hebben. In een latere fase pakt het waterschap de kadetrajecten Berlikum-Wier (Moddergat) en Oude Leije-Bartlehiem (Feinsumerfeart) aan. De baggerspecie die tijdens de baggerwerkzaamheden vrijkomt, wordt voor het verbeteren van de kaden gebruikt.

De stuurgroep Noordelijke Elfstedenvaarroute heeft vorige maand groen licht gegeven voor de aanbesteding van het ophogen van tien bruggen en de aanleg van een deel van de aanlegsteigers voor de vaarroute die loopt van Berlikum via Wier, Oude Leije, Bartlehiem en Aldtsjerk naar Leeuwarden.

De stuurgroep Noordelijke Elfstedenvaarroute bestaat uit de gemeenten het Bildt, Ferwerderadiel, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Menaldumadeel en Tytsjerksteradiel, de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân. Het project Noordelijke Elfstedenvaarroute is opgenomen in het programma van het Friese Merenproject.


---
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met communicatieadviseur Paul Loonstra van Wetterskip Fryslân, telefoon 058 - 292 23 75 of 06-26 904 568. Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met Jaap Keizer, voorzitter Stuurgroep Noordelijke Elfstedenvaarroute, tel (058) 2576603 mobiel 06 51205027.


---- --